Kútból, tetőről, medencéből mentették a tűzoltók: kutya, macska, kecske, csikó, szarvasmarha és őz

facebook megosztás

A 2021-es esztendőben - a tűzeseteknél és műszaki mentéseknél végzett kiemelkedő munkán túl - a zalai tűzoltók több alkalommal segítettek bajba jutott állatokon. Visszatekintőnkben ezeket az eseteket idézzük fel, hiszen tavaly is akadtak emlékezetes, négylábúakhoz köthető mentések, melyekből szinte minden hónapban akadt egy.

Január 26-án szorult helyzetbe került egy őz Vonyarcvashegyen, amikor egy Liszt Ferenc utcai családi ház tolókapujának fogságába esett. A bajba jutott állatot a keszthelyi hivatásos tűzoltók szabadították ki, aki ezután elhagyta a helyszínt.  

Február 25-én közel kilenc méter mély kútba esett egy macska egy óhidi, Hársfa utcai családi ház udvarán. A riasztott zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók dugólétra segítségével az állatot felszínre hozták, majd átadták a gazdájának. 

Március 7-én családi ház esővízgyűjtő csatornájába szorult egy kismacska Kehidakustányban, a Hunyadi János utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók kötél és egy vödör segítségével kimentették a riadt állatot, akit átadtak a gazdájának. Még ugyanezen hónapban, 28-án a templom 15 méter magas ereszcsatornájában rekedt egy macska Balatonmagyaródon, a Petőfi utcában. A helyszínre a zalakarosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókon kívül Nagykanizsáról létraszer is érkezett, melynek megtelepítése után a tűzoltók a bajba jutott állatot lehozták.

Április 2-án sétáltatás közben a Murába ugrott egy kutya, akit gazdái önerőből nem tudtak kimenteni Tótszerdahely külterületén. A murakeresztúri önkéntes tűzoltók mentőkötél és kéziszerszámok segítségével rövid idő alatt kimentették a bajba jutott állatot. 28-án tíz méter mély kútba esett egy kecskegida Nemesapátiban, a Hegyalja utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kihúzós létra és kötél segítségével felszínre hozták a riadt állatot, akit átadtak a gazdájának. 

Május 18-án víztároló medencébe esett, onnan pedig önerejéből nem tudott kijönni egy csikó Nagykanizsán, a Keresztfai úton. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a medence partját kiásták, majd a bajba jutott állatot kötél segítségével kimentették alkalmi fogságából. 

Június 12-én vaskarika szorult egy kutya nyakára, tulajdonosa pedig nem tudta eltávolítani Letenyén, a Kossuth Lajos utcában. A város hivatásos tűzoltói pedálvágó alkalmazásával kiszabadították a bajba jutott állatot. 

Július 25-én őz szorult kerítésrácsok közé Gyenesdiáson, a Vadrózsa utcában. A keszthelyi hivatásos tűzoltók az állatot kiszabadították, majd visszaengedték az erdőbe. 

Szeptember 16-án tűz volt egy zalaegerszegi, Jókai úti társasházban. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a társasház két lakásából is kutyát mentettek ki, majd átadták őket a gazdáiknak. 28-án Bajánsenyén villámárvíz alakult ki, a lenti hivatásos tűzoltók a Kossuth utcában egy gazdaságból segítettek kimenekíteni mintegy nyolcvan szarvasmarhát. 

Október 2-án öt méter mély kútba ugrott egy kecske Garaboncon, egy Kossuth úti ingatlan udvarán. A zalakarosi hivatásos tűzoltók dugólétra és mentőkötél segítségével kimentették a bajbajutott állatot. 

December 8-án pedig egy kútba esett cicához riasztották a tűzoltókat, akik már napok óta egy kiszáradt, nyolc méter mély kút rabja volt Csesztregen, egy lakatlan Kossuth Lajos utcai családi ház udvarán. A riasztott lenti hivatásos tűzoltók kötéltechnika alkalmazásával leereszkedtek a bajba jutott állathoz, akit épségben a felszínre hoztak. Azért, hogy az eset ne ismétlődjön meg újra, a tűzoltók a kút tetejét lezárták. 

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép és fotó: ZMKI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.