Még sok kérdés tisztázatlan az árstoppal kapcsolatban a megkérdezett kanizsai eladók szerint

Még sok kérdés tisztázatlan az árstoppal kapcsolatban a megkérdezett kanizsai eladók szerint. Mint ismert: a kormány döntése értelmében február elsejétől hét alapvető élelmiszert kizárólag a tavaly október 15-ei áron lehet árusítani, így például a csirkemellet, a csirkefarhátat és a búzalisztet. Fontos, hogy a rendelet alapján nem egy fix, azonos árszint lesz az országban, hanem minden boltnak egyénileg, a saját október közepi árszintjére kell majd visszatérnie.

Annyira friss ez az információ, hogy még nem sikerült pontos stratégiát kidolgoznia Horváth Andrásnak és egyelőre azt sem tudja, hogy mit takarnak a tavaly októberi árak. A kereskedőnek a vásárlói sem jelezték, hogy mi a véleményük az intézkedésről.

– A vásárlókat nem tudom, hogy mennyire befolyásolja, egyelőre nem vettük észre a különbséget, mert meg lehet érezni, hogy mikor van fizetés hete, mikor van hónap vége. Az emberek még költekeztek – nyilatkozta Horváth András eladó.

Ebben a nagykanizsai pékségben biztosan állítják, hogy a kenyér és a pékáruk összege nem fog változni, ugyanis a kenyérlisztet nem érinti a kormány által létrehozott árstop.

– Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a BL 55-ös liszteket stoppolták le februártól, a pékek viszont nem ezzel a liszttel dolgoznak, hanem BL 80-as kenyérliszttel, ami egy erősebb liszt. Ezt nem befolyásolta az árstop, ezáltal mi drágán kapjuk a liszteket. Nem az októberi áron kapjuk a lisztek tetemes részt, amivel mi leginkább dolgozunk. Így nagy valószínűséggel állíthatom, hogy a kenyér árát sajnos nem fogja befolyásolni az árstop – mondta el Domborai Anett, a Pékkuckó tulajdonosa.

Egy vásárló elmondta, észreveszi a folyamatos drágulást, de azokat a termékeket, amikre eddig szüksége volt, ártól függetlenül a jövőben is meg fogja venni.

– Igazából ugyanúgy megveszem, mert fontos. Három gyerkőcöm van, de én is észreveszem a drágulást – mesélte Róka-Kucs Veronika.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a szabályozás védi a beszállítókat, ezért az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)