Még várják a szavazatszámlálók jelentkezését

Már több mint 15 ezren jelentkeztek szavazatszámlálónak a 20k22 elnevezésű mozgalomhoz. A Tiszta Választásokért Alapítvány által indított kezdeményezés még várja a jelentkezőket az április 3-ai országgyűlési választás és az azzal egy időben zajló országos népszavazás szavazatszámláló bizottságaiba. Horváth Jácint országgyűlési képviselőjelölt arra hívja fel a figyelmet, hogy országos szinten legalább 20 ezer főre van szükség a szavazás tiszta és törvényes lebonyolításához.

A szavazatszámlálási bizottságok több szintből állnak. A tagok egy részét az önkormányzat képviselő testülete választja, de a pártok is küldhetnek megfigyelőket. Minden párt, minden szavazókörbe kettő főt delegálhat. A Tiszta Választásokért Alapítvány mozgalma a kormányváltáson dolgozó pártok és az együttműködő civil szervezetek szavazatszámláló-koordinálását segíti. A törekvéshez csatlakozó szavazatszámlálók feladata, hogy támogassák a szavazás lebonyolítását, elsősorban, hogy a választás tisztaságát felügyeljék, hangsúlyozta Horváth Jácint. Az alapítvány április 3-a előtt képzési anyagot is biztosít a résztvevőknek.

– Szavazatszámláló szinte bárki lehet az országból, hiszen ebben az esetben nincs megkötés, hogy az adott településről kell ott helyben szavazatszámlálónak lenni. Bárhonnan jelentkezhet az országból, aki a 18. életévét betöltötte és nincs közügyektől eltiltva, az jelentkezhet nálunk szavazatszámlálásra, illetve ezekbe a bizottságokba választási megfigyelőnek. A 20k.hu oldalon várja a Tiszta Választásokért Alapítvány a jelentkezéseket és ez egy hatalmas logisztikai feladat lesz, április 3-a előtt. Az a javaslatunk, hogy minél előbb történjék meg, lehetőleg január, február közepéig történjen meg a jelentkezése annak, aki szeretne ebben a nagy feladatban részt venni – mondta Horváth Jácint országgyűlési képviselőjelölt.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)