Online is elérhető a második világháborúban elhunyt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák adatbázisa

Online is elérhető a második világháborúban elhunyt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák adatbázisa. Az oldal segítségével bárki felkutathatja, hogy mi történt a felmenőivel. A HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának tagjai közül jelenleg is vannak olyanok, akik semmit nem tudnak az édesapjukról vagy a testvérükről.

A világégés után Nagykanizsán is rengeteg csonka család maradt, sokan egyáltalán nem kaptak hírt a hozzátartozóikról. Lukács Tamás családjában mindig is téma volt, hogy a dédapja nem tért haza az orosz frontról. Korábban postai úton már lekérte a Hadtörténeti Intézet Központi levéltárából a dédapja veszteségkartonját, amiből megtudták, hogy mikor tűnt el. Az online elérhető adatbázis is ezeket a veszteségkartonokat tartalmazza. A kereséskor az eltűnt hozzátartozó születési adatai, katonai adatai, vagy veszteségi adatai szerint lehet keresést indítani.

– A dédapám a kilencedik könnyűhadtestnél szolgált, ami egy kanizsai parancsnokságú alakulat volt. Erről annyit érdemes tudni, hogy 1942 tavaszán elsőként mentek a keleti frontra és 1943. január 27-én utoljára adták fel a Don melletti állásaikat, ezzel biztosítva a többi csapattestnek az elvonulást. Ezért nagyon nagy árat fizettek, mivel talán csak 20 százalékuk ért haza – mesélte Lukács Tamás.

Gerencsér József, a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának elnöke elmondta, korábban már 18 klubtagjuk rátalált, de vannak, akik még mindig keresik a családtagjaikat.

– Majd márciusban, ha lehet gyűlést tartani, akkor akik vannak még - négy vagy öt személy van, aki nem tudja, hogy mi történt a rokonukkal. Ha jelentkeznek, akkor segítek ebben, hogy tudják elküldeni a kérelmet akár levélben, akár emailben, hogy megkeressük a hozzátartozóikat – mondta el Gerencsér József, a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának elnöke.

Az információk pontosításában és bővítésében az érintettek rokonai és hozzátartozói is segíthetnek.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)