Szentmisével emlékeztek meg Letenyén a Don-kanyarban elesettekre

facebook megosztás

A doni ütközetben elesett magyar katonákra emlékeztek Letenyén. Csütörtök este szentmisével, majd csendes főhajtással rótták le tiszteletüket a város lakosai, a 79 évvel ezelőtt történt tragédia áldozatai előtt.

Egy rövid képes beszámolóval kezdődött a megemlékezés a Szentháromság templomban. 2009-ben egy letenyei születésű lakos, Vida Zsolt bejárta a Don-kanyart és az ott felállított emlékhelyeket. Az ő fényképeit mutatta be Aigner Géza letenyei plébános, majd Halmi Nándor olvasott fel egy részletet a 13 évvel ezelőtti túra visszaemlékezéséből.

A megemlékezésen azt is felidézték, hogy a második világháború után milyen volt azoknak az embereknek az élete, akik szeretteiket vesztették el a világégésben.  

– A háború végén, a háborút követően az asszonyok kötényükbe takarva az arcukat sírva mondták egymásnak, hogy kinek kije halt meg a családból. Valaki hazatért a frontról, a fogságból, hozott-e híreket, tud-e valamit az itteniekről. Ezeket szeretnénk olyan módon felidézni, hogy mindennek következménye van. A tetteinket előtte mindig gondoljuk végig – mondta el Aigner Géza letenyei plébános.

A Vörös Hadsereg csaknem teljesen megsemmisítette a hiányos és korszerűtlen felszereléssel rendelkező 2. magyar hadsereget. A magyar katonák közül sokan a harcokban vagy később, de az ott szerzett sérülések miatt haltak meg, valamint több ezren estek fogságba. Letenyéről is jó néhány család érintett volt, hiszen a határ menti városból sok édesapát, testvért, gyermeket vittek a frontra, akik közül alig tértek haza.

– A letenyei családokat illetően lehet azt mondani, hogy majdnem minden család érintett volt ebben a súlyos tragédiában, amely a mai napig sajnos a családokban mély nyomot hagyott. Én azt gondolom, hogy a történelem egyik legtragikusabb eseményei közé sorolhatjuk a doni ütközetet, illetve az ott történt tragédiát, eseményeket – fogalmazott Farkas Szilád, Letenye polgármestere.

A város önkormányzata a letenyei egyházközséggel közösen hosszú évek óta nem január 12-én, hanem 13-án emlékezik meg a doni ütközet hősi halottairól, hiszen a katonáknak is napokig kellett helytállniuk a mérhetetlen túlerővel szemben.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.