15-20 százalékos áremelkedések várhatóak a vendéglátásban

Nem terveznek 15-20 százaléknál magasabb áremelést a megkérdezett nagykanizsai vendéglátóegységek. Mint az több hírportálon is olvasható, az alapanyagok és az energiaárak drágulása miatt egyes éttermek – a fennmaradásuk érdekében - akár 50 százalékot is növelhetnek az áraikon. A helyi vendéglátósok szerint ugyan valóban indokolt lenne, de a vendégeiket nagyon érzékenyen érintené az emelés.

Ez a belvárosi étterem már harminc éve üzemel, de nem emlékszik a mostaninál kilátástalanabb időszakra Kiss József üzletvezető. Nem csak az olyan alapvető élelmiszerek, mint az olaj vagy a cukor beszerzési árai emelkednek folyamatosan, de munkaerőt is nagyon nehéz találni a vendéglátásba. A nehézségek ellenére ez a vendéglő jelentősen nem fogja drágítani a szolgáltatásait, de hosszú távon ráfizetéssel biztosan nem tudnak dolgozni.

– Az energiaárak nagyon elszabadultak, a gáz köbmétere jelen pillanatban 400 forint, annyit fizetünk érte. Az elektromos áram egyelőre maradt, ott még nem tapasztaltunk áremelkedést. Az áraink emelése egyelőre nincs tervben, folyamatosan figyeljük a költségeink emelkedését, de az 50 százalékos elrettentő lenne, olyan 15-20 százalékos emelés előfordulhat, de magasabb árral itt a környéken nem lehet dolgozni –  mondta el a Kaszinó Étterem üzletvezetője.

Két éve tartják az áraikat a nyitási szinten ebben a kanizsai pecsenyézőben úgy, hogy az alapanyagok egyre többe kerülnek. Damó Viktor elmondta, hogy ők a szerencsésebbek közé tartoznak, mert egy kicsi üzletben, alacsony rezsivel, alkalmazottak nélkül dolgoznak a feleségével. A tulajdonos egyelőre nem talált megoldást a helyzetükre, mert a vendégeik nem tudnák megfizetni, ha drágábban árulnák az ételeket.

–  Ha előre nézünk, akkor nem látom az alagút végén a fényt. Nagyon sokáig ezt nem lehet fenntartani, hogy én legyek az, akinek a pénztárcájában egyre kevesebb pénz kell, hogy maradjon azért, hogy a vendég tudjon vásárolni. Egy darabig még tudjuk magunkat tartani, de az a baj, hogy most melyik ujjamat harapjam? Ha emelek az áron, akkor azért nem fognak jönni, viszont, ha nem emelek, akkor mi fogunk csődbe menni és azért kell bezárni. Én attól félek, hogy az üzletet előbb-utóbb be kell zárni, ha ez nem változik – nyilatkozta Damó Viktor a Keleti Pecsenyéző tulajdonosa.

A vendéglátóhelyek vezetői úgy gondolják, hogy a közeljövőben további emelkedés várható az alapanyagokat illetően.

K.V. 

(Borítókép: Kanizsa TV)