A tisztaság fél egészség: mosóteknőtől a mosógépig

A mosással járó fáradozást is bemutatja a Tisztaság fél egészség című szepetneki tárlat. A helyi Települési Értéktár Bizottság rendre egy-egy téma köré csoportosítva tárja a nyilvánosság elé a régmúlt szeleteit a helyi IKSZT aulájában.

Gondosan, egy-egy eszközt felcímkézve tették ki a tárlat anyagát a szervezők. Sóstainé Márfi Ibolya lelkes lokálpatrióta a saját emlékeiből merítve hozta létre az aktuális kiállítást, amelyhez a gyűjteményben gazdag anyag állt rendelkezésre.

Mosóteknő, sőt, korabeli, házi készítésű szappan is látható a tárlaton. Minden egyes tárgy és kiegészítő felidézi azt az időszakot, amit József Attila is papírra vetett a Mama című versében.

– A nők keze csuklóban, ujjaiban mutatta, hogy egy nagy-nagy fáradozást, erőkifejtést igénylő munka a mosás. Nehéz volt, ezért aztán segítő eszközöket használtak. Nahát, ezeket már nem ismeri a mai világ, úgyhogy a mosógépet a dörzsölés nyomkodás helyett az úgynevezett mosófa helyettesítette, vagy a sulykolófa, aminek volt díszesebb változata is. De a lényeg az, mindig megtalálták a módját, hogy ezt a nehéz fizikai munkát kicsit könnyítsék is – mondta el Sóstainé Márfi Ibolya, a szepetneki Közös Kincsünk Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)