Böllérfesztiváli sokadalom Murakeresztúron, csak a hízók bánták

facebook megosztás

Még Lendváról is érkezett egy főzőcsapat a nyolcadik murakeresztúri böllérfesztiválra. A gasztroprogram mára a régió egyik legnagyobb rendezvényévé vált, szombaton körülbelül 4 ezer fő vett részt az eseményen. Az elkészített fogások összesített versenyét végül a Südők csapata nyerte meg, megelőzve a Keresztúri Szikracsapókat és a Baka-Tor Team-et.

A pandémia miatt tavaly elmaradt, idén viszont megtarthatták a Mura-menti malacságokat, ugyanakkor a jelenleg is érvényes korlátozások miatt a horvát csapatok nem vállalták a szereplést. Lendvát viszont a fesztivál történetében most először képviselték a főzőversenyen. A rendezvényt 2013-ban indította el a település polgármestere, Polgár Róbert.

– Mindenképpen szerettünk volna egy olyan jellegű rendezvényt itt a környéken, ami egyrészt gasztronómiai, másrészt a helyi hagyományokra alapszik, illetve Murakeresztúr egy nemzetiségi település, horvát-magyar nemzetiségű település. Fontos volt az is, hogy a környékbeli szomszéd településeket Horvátországból megszólítsuk – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

Már a hajnali órákban elkezdték a munkát csapatok. 10 alakulat versenyzett, kolbászt és hurkát töltöttek, töpörtyűt készítettek, de sült karajt és egyéb finomságokat is kóstolhattak a vendégek.

– Egy csapatépítő tréning keretében - ez egy baráti társaság - annak keretében jöttünk erre a versenyre, ismételten megmérettetni magunkat. A legutóbbi alkalommal kolbász kategóriában első díjat nyertünk, 2016-ban a leves kategóriában bronzérmet nyertünk, most is azért jöttünk, hogy valamit hadd vigyünk haza - mondta el Balla Péter, a Baka-Tor Team tagja.

Minden formáció igyekezett a saját, speciális fűszerezése, valamint a régi családi hagyományok és a tájegységi jellegzetességek szerint elkészíteni a versenyeztetni kívánt ételét.

– Igyekszünk mi meghagyni a hagyományos módját, tehát nálunk a sült csülköt, amit úgy régen az itteni horvátok-magyarok készítettek, ugyanúgy dolgozzuk fel a disznót, mint ők, mint ahogy a nagyszüleink. A sült pecsenyétől kezdve, a hurka, a kolbász, a gyerekeknek, nem mindegyik gyerek szereti ezeket a dolgokat, mi a karajból rántott szeletet csinálunk sült krumplival, a darált húst pedig nem mindet rakjuk bele a kolbászba, hanem befűszerezzük és hamburger-húspogácsát készítünk – árulta el Novák Henriett, a Hegylakók csapatának tagja.

Számos kulturális és zenés program várta az érdeklődőket. Fellépett például a letenyei tűzoltók fúvószenekara és a Sumartonski Lepi Dečki tamburazenekar.

– Mindig szerettünk a környékre jönni fellépni, hiszen azért azt mondom, ez a Muravidék egy kis közösség, mindenki ismer mindenkit, hazai közönség előtt mindig öröm zenélni. Lejátszhatjuk a hazai népi számokat, amit itt is jobban ismernek. Nyilvánvalóan ez a rendezvény kinőtte magát, nagyon színvonalas és nagyon szeretünk részt venni rajta, tavaly sajnos a Covid miatt elmaradt, így hiányzott is az évi megszokásunk, úgyhogy hála Isten, ebben az évben sikerült megszervezni és újra felléphetünk itt a böllérfesztiválon – fogalmazott Gyuricz Dániel, a Sumartonski Lepi Dečki  tagja.

A nap végén az öttagú zsűri díjazta a finomságokat. A mulatság pedig késő estig tartott a rendezvénysátorban.

K.V.

(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.