Csontváry ihlette könyvet mutattak be

facebook megosztás

Bemutatták Miklósvölgyi János festőművész, Csontváry Jeruzsálem falai alatt című könyvét a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem csoport programján. A szerző Csontváry alkotásain keresztül ismertette a képírásrendszert a városi könyvtárban.

A könyvet Csontváry Kosztka Tivadar: A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című festménye ihlette, amit 1904-ben készített a művész.

– Ez alkalommal Miklósvölgyi Jánosnak nem az első könyvét, mert már sok könyvön van túl, mutatjuk be. A festőművész előadásának Csontváry Kosztka Tivadar festménye, A Panaszfal bejáratánál című festménye lesz a fő téma, ezenkívül művelődéstörténeti szempontból egy nagy merítés ez a könyv, rendkívül időszerű és nagyon jó – nyilatkozta Rajnai Miklós, a Magyar Műveltségi Kincsestár Szabadegyetem szervezője.

Művészetelméleti és vallásfilozófiai kérdésekkel foglalkozik Miklósvölgyi János, ezekben a témákban eddig 9 kötetet jegyez. Az előadáson a festmény kielemzése volt terítéken.

– Egyszerűen az ember otthon ül az íróasztalánál és éri egy olyan impulzus, hogy egyszerűen a festmény megfogja, nálam is ez pont így történt, tulajdonképpen arról van szó, hogy az ember megragad egy motívumot, mondjuk egy központi figura ezen a képen, mert az egész úgy indult, és onnantól kezdve mintha maga a festmény engedné magát olvasni, tulajdonképpen képírásrendszerről van szó. Csontváry festményeinél egészen biztos és az embert az a megdöbbentő hatás éri, hogy amint szembesül egy üzenettel, ezek az üzenetek egymás után engedik a következő üzenetet felfejteni – nyilatkozott az alkotási folyamatról Miklósvölgyi János.

A Szabadegyetem következő kulturális rendezvényén II. Rákóczi Ferenc fejedelem európai emlékhelyeiről lesz szó a városi könyvtárban.

K.Vi

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.