GasztroKanizsa: Hajdinatöltelékes házi rétes és hajdinás zöldséges krumplileves

facebook megosztás

A szepetneki Kukor Jánosné Mária a téli időszakban gyakran főz hajdinából ételeket. Olvasóinknak is szívesen ajánlja ezt az értékes vitaminforrást, mivel a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Sok benne a C-, és az E-vitamin is, gazdag fehérjeforrás, cinket, rezet, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént, de a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára is hasznos táplálék.

A rétestészta hozzávalói:

40 dkg liszt, 1 tojás, 250 ml langyos víz, 4 csepp ecet, 30 gr olvasztott sertészsír, egy csipet só.

Elkészítése:

A hozzávalókat jól kidolgozzuk, és hagyjuk pihenni.

A töltelék hozzávalói:

Egy pici fej hagyma, 30 dkg hajdina, 2 db babérlevél, vegeta, só, víz, olaj.

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, üvegesre pároljuk, beletesszük a megmosott hajdinát és sűrű keverés mellett – nehogy leégjen –, megdinszteljük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Tegyük bele a babérlevelet, ízesítsük sóval, vegetával és hagyjuk, hogy megdagadjon. Ha kihűlt, nyújtsuk ki a rétestésztát, locsoljuk meg olajjal, tejföllel, szórjuk rá a hajdinát és tekerjük fel. Ezután helyezzük olajozott tepsibe, kenjük meg a tetejét olajjal, tejföllel és 180 fokra állított sütőben szép pirosra sütjük!

A hajdinás zöldséges krumplileves hozzávalói:

4 db nagyobb krumpli, 4 db sárgarépa, 2 db zöldség, 20 dkg hajdina, fél zellergumó, pici fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, őrölt pirospaprika.

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük vízzel. Beletesszük a krumplit, a zöldségeket, a babérlevelet és összefőzzük. Ha félig kész hozzáadjuk a megmosott hajdinát, majd készre főzzük. Legvégül pici rántást készítünk, hozzáöntjük, átforraljuk és kevés őrölt borssal, vegetával ízesítjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.