Ha beüt a baj: tanácsok lakástűz esetén

facebook megosztás

Tanácsokkal segíti a lakosságot a katasztrófavédelem, hogy mit kell tenni lakástűz esetén. Kósi Zsolttól, a szolgálat megyei szóvivőjétől megtudtuk, a lakástüzek száma emelkedő tendenciát mutat Zalában. Az év első hónapjában mintegy 20 alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra, legutóbb Hévízen, ahol a tűz emberéletet is követelt.

Az első és legfontosabb javaslat egy füstérzékelő felszerelése, ami időben képes jelezni a bajt – hangsúlyozta Kósi Zsolt. Ha már késő és valaki nem képes önerőből megfékezni a tűz terjedését, azonnal ki kell menekülni a lakásból. Ha másképp nem megy, akkor akár négykézláb vagy guggolva kell megpróbálni kijutni. Nem szabad a füst felé futni, de ha elkerülhetetlen, akkor azt csak nedves textillel eltakart szájjal és orral szabad, mert a füst belélegzése tragédiával is végződhet.

– Ebben az esetben a liftet használni nem szabad, Eszünkbe se jusson beszállni. Ha más nincs a környékünkön, akkor oldjuk meg mi magunk, hogy valahogy nyissunk ablakot, akár a lépcsőházban, valahol a füstnek el kell mennie, segítsünk, ha tudunk. Meneküljünk, de ha van annyi lélekerőnk, akkor próbáljunk meg egy ajtókitámasztással, ablakkinyitással, hogy a füst ne terjedjen még jobban a lépcsőházakban – mondta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Nagyon gyakran - mint a hévízi esetnél is - azért nem lehet kimenekülni az ingatlanból, mert tárgyak vannak felhalmozva a kijárathoz vezető útvonalon. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a gyűjtögetés nagyon veszélyes, és a kijáratokat mindig jól megközelíthetően, szabadon kell hagyni. 

K.V.

(Borítókép: ZMKI)     

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.