Mi lesz a megemelt polgármesteri fizetéssel?

facebook megosztás

Kormányzati döntés alapján január 1-től Balogh Lászlónak havi bruttó 1 millió 300 ezer forintra emelkedne a fizetése, míg Bizzer Andrásnál ez az összeg 1 millió 40 ezer forint. Az ÉVE nem vette napirendre a kérdést, így egyelőre nem nőtt a két vezető honoráriuma. Nem Nagykanizsa volt azonban az egyetlen város, ahol a helyi közgyűlési akarat szembement a parlamentben megszavazott határozattal.  

A januári soros ülésen Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője terjesztette elő, hogy a béremelésről szóló pontot vegyék le a képviselők, hiszen az az önkormányzat szorongatott helyzete miatt nem időszerű. Az első válasz, amely mulasztásos törvénysértést emlegetett, Bizzer Andrástól jött. Ezt leszámítva, különösebb vita nélkül, 8 igen, 5 nem, 1 tartózkodás mellett vették le a városatyák a szemelvényt.

Aztán a városi kitüntetések kapcsán visszakanyarodtak erre a vitára a felek.  Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője szerint az ÉVE ellentmondásba keveredett: hiszen a költségvetésre hivatkozva vették le a polgármester fizetésének kérdését, de a kitüntetésekért járó összeget mégis megemelnék. Erre Fodor Csaba reflektált. Mint mondta: az elismerések éves szinten rónak akkora terhet a városra, mint a polgármester fizetése havonta. Bizzer András alpolgármester megjegyezte: 5 éve nem változott a polgármesterek fizetése, tehát most egy 6 százalékos emelést szavazott meg a kormány. Emlékeztetett arra is, hogy az ÉVE fizetésemelést és háromhavi prémiumot is megszavazott korábban a cégvezetőknek, akik így többet kereshetnek, mint ő alpolgármesterként. A Fidesz-frakció részéről még Erdős László szállt vitába, szerinte jogilag alátámaszthatatlan, hogy az emelést leveszik a napirendről, hiszen nem lehet a költségvetési tételekre, annak nehéz helyzetére hivatkozni, egyszerűen a törvényt be kell tartani. Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese az ülés utáni interjúban elmondta: nem érdemli meg a fizetésemelést a két vezető tisztségviselő, hiszen sokszor a város ellen dolgoznak.  A cégvezetők pedig a megemelt bérekkel sem keresnek kirívó összeget, még kanizsai szinten sem. Hozzátette: ez a bérezés össze sem hasonlítható azzal, amit a polgármester és az alpolgármester kapott volna. Mint megtudtuk, az ÉVE képviselői nem hallottak arról, hogy akár Balogh László, akár Bizzer András lemondana a megemelt fizetésről.

A közgyűlés óta Balogh László politikai témában fontosnak tartotta, hogy megnyilvánuljon Márki-Zay Péter egészségüggyel kapcsolatos kijelentései kapcsán, nem maradt el a szokásos rámpa-poszt, dörgedelmesen válaszolt Károlyi Attila külkapcsolati megjegyzéseire, készült bejegyzés a költségvetési egyeztetések hiányáról is, benne a víztorony-felújítással, s megágyazva Horváth Jácint gelsei ügyének. Még aznap jött az ominózus szállodasztori megosztása a Magyar Nemzet feldolgozásában, s azt is megtudhattuk, hogy egy újságíró - a városvezető szerint pontatlan kérdésekkel - megkereste Balogh Lászlót az Aréna kapcsán, és természetesen az új csomaglogisztikai központ alapkőletétele is kikerült a közösségi oldalra. Kijelenthetjük, változatlanul aktív a városvezető a Facebookon, arról azonban egy betű sem született, hogy mi a véleménye az ÉVE által szavazásra sem bocsájtott fizetésemeléséről.

Nem Nagykanizsa azonban az egyetlen, ahol a városvezetés nem a kormány által elvárt módon reagált a béremelésre. Csőzik László, Érd polgármestere és Nemény András, Szombathely első embere már decemberben jelezte: nem kérnek a pluszpénzből. Azóta mindkét településen összeült a testület. Érden úgy döntöttek, a hivatali köztisztviselők illetményalapját mintegy tízezer forinttal emelik. Ugyanakkor a városatyák egyhangúlag határoztak arról, hogy kitartanak a decemberi elhatározásuk mellett, ráadásul az alpolgármester bérét is a 2021-es szinten hagyják. A Pest megyei város közgyűlésében 6 kormánypárti és 12 ellenzéki potentát dolgozik. Szintén lemond az 1 millió 300 ezres bruttóról Nemény András.  Az Éljen Szombathely! Egyesület politikusa több interjúban is utalt arra, amit lapunknak Horváth Jácint is felvetett: a 30 százalékos emelést az is nehezíti, hogy annak költségét az önkormányzatnak kell kifizetnie, hiszen a kormány nem rendelt hozzá többletforrást. A január végi tanácskozáson Nemény azt is kijelentette: sok embernek emelnie kellene a bérét, főleg a közszférában, így különösen etikátlannak tartja ezt a kormánydöntést. A jogsértés ténye Szombathelyen is szóba került, erre a vasi városvezető forgatókönyve a következő: amennyiben a kormányhivatal kötelezi az emelésre, akkor annak összegét jótékony célra és önkormányzati feladatok ellátására ajánlja fel. A napirendnél egyébként tartózkodott a Fidesz-frakció. Horváth Jácint már utalt arra, hogy az ÉVE is elfogadhatónak tartana egy hasonló megoldási javaslatot Balogh László vagy Bizzer András részéről.

Mikó-Baráth György

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. február 11-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.