Mire figyeljünk vihar esetén?

facebook megosztás

Nem ajánlott fa alá parkolni és gyalogosan is érdemes kerülni a fákkal borított területeket, mert egy erőteljesebb szél könnyen kicsavarhatja azokat – hívja fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az utóbbi napokban tapasztalható kiszámíthatatlan, hirtelen rosszra forduló időjárás a hét végéig folytatódik az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint. A szakemberek hangsúlyozzák: a vihar okozta károk elővigyázatossággal elkerülhetők.

Zivatar, szélvihar esetén a letörő faágak, leszakadt villanyvezetékek gyakran jelentenek problémát, így nem tanácsos a közelükben tartózkodni – hangsúlyozta Kósi Zsolt, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A szeszélyes időjárás nem csak az utakon vagy a közlekedésben résztvevők számára lehet veszélyes, az otthonokban is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket.

–  Ilyenkor a házunk és a lakásunk ablakait mindig tartsuk csukva és figyeljük esetenként a szén-monoxid érzékelőt is, hiszen a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőben. Ha erős szél van, akkor inkább áramtalanítsunk otthon és készüljünk fel arra, hogy akár egy hosszabb áramkimaradás is lehet. Ami ugyancsak nagyon fontos, hogy esős, zivataros időjárás esetén gondolkodjunk el azon, hogy vízelvezető árkaink tiszták-e. Nem ritka manapság sajnos az az időjárási jelenség, hogy pár óra leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék hullik egy adott területre, ezért is nagyon fontos, hogy ezeket a vízelvezető árkokat tisztán tartsuk – mondta el telefonos interjúja során Kósi Zsolt.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.