Sport a költségvetés fényében

facebook megosztás

Ma este a sport kerül górcső alá a Kibeszélőben. A Kanizsa Televízió magazinműsorában a támogatások kérdését és a városi költségvetés helyzetét boncolgatták Tar Mihály vendégei.

Több sportot érintő sort tartalmaz a város 2022-es költségvetés-tervezete. A dokumentumban megjelenik a versenysport, a diáksport, és néhány esetben működési, fenntartási költségek is. A beszélgetés során Gábris Jácint rámutatott: mintegy 78 olyan egyesület van a városban, amely valamilyen kapcsolatban áll az önkormányzattal, ebből 48 szoros fúziót ápol a várossal. Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke elmondta: ez összesen csaknem 3000 fős sportolói létszámot jelent.

– Megnézve más, hasonló kvalitású településnek, elsősorban megyei jogú városnak a sportcélra kiadott különböző összegeit, illetve a főkönyvi összegeket, én azt gondolom, még mindig el vagyunk maradva. Tehát, ha megnézzük a kanizsai beérkező igényeket, lehetőségeket, akkor ezt a számot még lehetne feltornázni – mondta el Gábris Jácint.

Látni kell azt, hogy a sportnál vannak olyan teendők, amelyek a kötelezően ellátandó feladatoknál szerepelnek, és olyanok is, amelyek a nem kötelezőek körébe tartoznak – hangsúlyozta Gondi Zoltán, sportért felelős tanácsnok. 2021-ben módosítva lett az önkormányzat sportrendelete, amelyet megelőzött egy konzultáció a városban működő egyesületek vezetőivel, beleértve a látványsportokat és a MOB által kiemeltként kezelt sportágakat is.

– Megfogalmazódtak szempontok, amiket ők szeretnének, hogy egy rendeletben megjelenjen. A legfontosabb volt az, hogy kiszámítható legyen. Tehát tervezhető legyen. Az eddigi rendeletre nem volt ez jellemző, azt kell, hogy mondjam, teljesen véletlenszerűen, majdnem azt mondom, hogy szimpátiaszerűen történt a támogatások odaítélése. A mostani rendeletet, ha valaki végigolvassa, el tudja magát helyezni – emelte ki a sportrendelettel kapcsolatban Gondi Zoltán.

A beszélgetésen részt vett még Karácsony Károly, a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetője is, hiszen a vizes létesítményben több egyesület tartja edzéseit. Az utóbbi napokban napvilágot láttak olyan hírek, hogy a megemelkedett energiaár és egyéb költségek miatt kérdésessé válik az uszoda működtetése.

– A negyedik negyedévben már ismét új gázárunk lesz, mert szeptember végéig érvényes a mostani szerződésünk. A mostani határidős árak azt mutatják, hogy a tavaly szeptemberi árnak az öt és félszerese lesz a gáz. Figyelembe véve, hogy tavaly 13 millió nettó volt a gázszámlánk, ez egy újabb csapás a költségvetésnek – mondta el Karácsony Károly.

Még több részlettel várja nézőinket ma estea Kanizsa Televízió Kibeszélője, a 19 órás Hírblokk után.

V.A

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.