Szeretnék gazdag sportélettel megtölteni

2022. feb. 12.

A téli hónapok második felére gyakorlatilag már kikristályosodott, vagy legalábbis ismert, hogy a Kanizsa Arénát a különböző teremsportágak képviselői mind jobban kezdik „belakni”.

A bevezetőben említettek szerint – persze törekedve rá, de alighanem a teljesség igénye nélkül -, mint a jelenleg leginkább reflektorfényben lévő, nagykanizsai -, teremben űzött csapatjáték, a futsal már december második fele óta a sportcsarnokban rendezi. Egészen jó látogatottsági átlagot produkálnak hazai találkozóik a második vonalban, az összecsapások időpontja pedig a hétfő esti órákra esik. Emellett a Nagykanizsai Futsal Club csapata általában csütörtökön tréningezik is az Arénában, sőt, mint azt az egyesület berkeiből megtudtuk, az NFC U18-as - nem mellesleg az I. osztály Nyugati csoportjában vitézkedő - utánpótlás gárdája is edzhet ott csütörtökönként. Igaz, előtte szerdánként a Bányász-sporttelep csarnokában készülnek, s hogy a „háromlakiság” teljes legyen: a bajnokikat a futsalos ifjak a Zsigmondyban vívják.

A Kanizsa KK férfi kosárlabda NB II-ben szereplő legénysége továbbra is eltökélt abban, hogy a tétmeccseit bevigye a multifunkcionális csarnok falai közé. Tréningjeiket is, heti két-három alkalommal - az év elejétől rendszeresen - már ott vezényelheti Silló Zsolt edző, az egyes fordulók kanizsai összecsapásait a szezon októberi rajtja óta ugyanakkor a Tungsram-csarnokban rendezik. Igazából volt már az „arénabeli” debütálásra „kinézett” meccsük: január 23-án, vasárnap a Dávid Kornél KA érkezett volna Kanizsára, a fehérváriak azonban előtte betegség miatt lemondták a találkozót. (Az már csak egy újabb adalék mindehhez, hogy a Szombathellyel szembeni, szintúgy dél-zalai fellépést is el kellett tolni időben későbbre.) Ami késik, az nem múlik alapon, egyben a férfi kosarasok versenynaptárát alapul véve, az új „itthoni otthon” avatására február 13-án, most vasárnap kerülhetne sor 11 órától – az ellenfél a Soproni KK -, bár a helyszínt a szövetségi honlapon még (legalábbis szerdáig) a Nagykanizsai Szakképzési Centrumba teszik. Ez esetükben a Tungi-csarnok, vagyis a kézilabdázók központja, de Lovkó Csaba, a KKK elnöke elmondta: ez a meccsük már valóban a Kanizsa Arénában kerülne sorra, a belépés pedig díjtalan lesz. A fiú kosárlabda utánpótlásának helyzete egyelőre még képlékenyebb, a hat együttes mintegy 150 fiatalja még inkább a Hevesiben, a „Keriben”, illetve Kiskanizsán készül, bár úgymond „mintaedzésen” pattogtattak már a növendékek is az Arénában.

A Tungsram SE Nagykanizsa kézilabdázóinál a tendencia egyértelmű: irány a Kanizsa Aréna, hiszen ahogyan azt Farkas Tibor klubelnöktől megtudtuk, s egyben már a szövetségi honlapon is látható: a férfi NB II Dél-nyugati csoportjában listavezető kanizsai gárda február 26-án, szombaton 16 órától a Kiskőrösi KS-t fogadja, a szintén NB II-es hölgyek pedig egy nappal később, vasárnap 11 órakor az Alba Fehérvár KC-vel mérkőzhetnek az Arénában.

– A programot is úgy hangoltuk össze, hogy a hazai felnőtt meccseket megelőző utolsó edzések is már a találkozó helyszínén legyenek, emellett az ifjúsági csapataink is fent játsszák majd le bajnoki találkozóikat – vázolta a menetrendet a kézilabda egyesület első embere. – A Tungsram-csarnokban is otthon leszünk persze, viszont az elkövetkezendő hónapokra az utánpótlás együtteseink munkáját is beleértve 258 órát tudtunk lekötni a Kanizsa Arénában.

A Kanizsa Diákkosárlabda Klub, no és még inkább a Kanizsai Vadmacskák háza táján is kategorikusan kijelentették, szeretnének menni az Arénába, vagyis a jövőben ott játszani például bajnoki találkozóikat is. Miként azt Gábor Erzsébet szakmai igazgató, egyben a nagykanizsai női kosárlabdasport alfája és omegája megfogalmazta: voltak már tréningjeik az ő növendékeik számára is Nagykanizsa legújabb büszkeségében. Persze, esetükben is igaz: más csarnokba, jelenlegi otthonukba bizony komoly összegeket tudtak korábban invesztálni felújítás gyanánt pályázatokon keresztül, így nem lehet és nincs is csak úgy mód rá - érthető okokból - feladni azt. Különösen a legfiatalabbak számára is nagy élmény az Aréna még egy edzés esetében is, ráadásul éppen múlt szombaton a leányok már utánpótlás torna keretében is dobhatták kosaraikat a nagy lelátók tövében. A szakember megfogalmazott végül egy kimondottan velős és nagy igazságot takaró gondolatot, nevezetesen: amint azt anyagi lehetőségeik engedik, mindenképpen a Kanizsa Aréna irányába tendálnak szakmai munkájuk terén is.

P.L.

Fotó: Polgár László

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. február 11-én megjelent számában olvasható.