Várhatóan márciusig nem lehet horgászjegyet váltani a Gyékényesi horgásztóra

facebook megosztás

Várhatóan márciustól ismét lehet horgászni a gyékényesi tavon. Ahogy arról már több felületen értesülni lehetett, január 28-a óta nem lehet jegyet váltani Gyékényesen, mert a kormányhivatal visszavonta a helyi horgászegyesület halgazdálkodási jogát. Szabó János, a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke elmondta, hogy az országos szövetséggel együtt azon dolgoznak, hogy a pecások mihamarabb újra birtokba vehessék a tavat.

A vízterületi tulajdonos kérésére, jogi problémák miatt, az Agrárminisztérium érvénytelenítette a közte és a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület között 2017 óta fennálló megállapodási szerződést, ezért a Somogy megyei kormányhivatal halászati felügyelője megvonta a halgazdálkodási jogot az egyesülettől, így jelenleg horgászati és halászati tilalom van érvényben a területen. Szabó Jánostól megtudtuk, hogy ez megszűnik, amint a vízkezelőnek és a halgazdálkodónak sikerül tisztáznia a helyzetet.

- A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a MOHOSZ karöltve azon dolgozik, hogy mielőbb visszaterelje ezt a folyót a medrébe, tehát mielőbb visszakerüljön a horgászok kezébe a lehetőség, hogy a szabadidejüket hasznosan tudják eltölteni vagy hódoljanak a hobbijuknak. Számításaim szerint várhatóan ezt a februárt érinteni fogja ez a tilalom, de ezt csak megbecsülni tudom. Minden azon múlik, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség és a jelenlegi tulajdonos között mikor születik meg a megállapodás - mondta Szabó János, a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége elnöke.

Szabó János hozzátette, hogy Gyékényes az ország egyik legjobb tulajdonságokkal és páratlan halállománnyal rendelkező bojlis vize, mintegy 800 helyi- és környékbeli pecázik ott, és a turistaforgalom is igen jelentős. Az elnök szerint, mivel pillanatnyilag a tó be van fagyva, így a horgászokat még nem érinti érzékenyen a kialakult helyzet. A változásokról az egyesületeket folyamatosan tájékoztatni fogják, a cél az, hogy tavasszal már minden érintett hódolhasson a szenvedélyének.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.