600 új munkahely, 120 milliárd forintnyi beruházás Kaposváron

facebook megosztás

Százhúszmilliárd forint értékben két beruházás kezdődik meg Kaposváron, amelyek nyomán több mint hatszáz új munkahely jön létre a városban - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután letették az autóipari üvegtermékek előállításával foglalkozó Sisecam csoport, majd a Kometa 99 Zrt. húsfeldolgozó vállalat kaposvári beruházásainak alapkövét.    

A török Sisecam csoport 85 milliárd forintos fejlesztéséhez az állam 14 milliárd forint támogatást nyújt és a 2024 végéig megvalósuló projekt nyomán 330 új munkahely jön létre Kaposváron. A vállalat a világ egyik legnagyobb üvegáru-gyártója: 14 országban 43 gyárral van jelen, termékeit mintegy 150 országba exportálja.    

Beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a válságok évtizedét tudhatja maga mögött, hiszen a pénzügyi, majd a migrációs krízis után jött a koronavírus, illetve a világjárványt kísérő gazdasági nehézségek, most pedig háború tört ki a szomszédban.    

"A kormány sikeres válaszokat adott a válsághelyzetekre, de a döntésekhez mindig higgadtságra, megfontoltságra és felelősségteljes viselkedésre volt szükség" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek fontos alapját adta az a politikai stabilitás, amely lehetőséget biztosított a nyugodt döntéshozatalra.    

Emlékeztetett rá, hogy a kormány a járvány idején is ragaszkodott bevált gazdaságpolitikai stratégiájához, és a munkanélküliség finanszírozása helyett elindította minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját, amelynek nyomán a tavalyi lett a legsikeresebb év hazánk gazdaságtörténetében.    

A miniszter emellett fontosnak nevezte, hogy Magyarország "Európa legversenyképesebb, legvonzóbb beruházási környezetét biztosítja".    

"Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha a magyar emberek dolgoznak" - mondta, ígéretet téve arra, hogy a kormány folytatni fogja az adók csökkentését és a beruházások támogatását.    

Az olasz többségi tulajdonú Kometa 99 Zrt. kapacitásbővítő fejlesztésének összértéke 31 milliárd forint, amelyhez az állam 11 milliárd forintos támogatást nyújt, így segítve a meglévő 733 munkahely megőrzése mellett 280 új munkahely létrehozását.    

A külügyminiszter aláhúzta: a beruházás új dimenzióba helyezi a magyar sertéshús-feldolgozást, így a cég a jelenlegi 44 százalékos exporthányadát először 56 százalékra, majd kétharmadosra emelheti.    

Ennek kapcsán a magyar élelmiszeripart méltatta, és rámutatott, hogy az ágazat teljesítménye tavaly 17 százalékkal nőtt és meghaladta a 4500 milliárd forintot, majd az idén az első hónapban is 34 százalékkal bővült.    

Szavai szerint ugyanakkor a szektorra az ukrajnai háború miatt nagyobb teher fog hárulni a következő időszakban, hogy bírja a növekvő termelési igényeket.    

A Kometa közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az építési munkák négy ütemben valósulnak meg, az első ütem építési engedélye már rendelkezésre áll, folyik a kiviteli tervek készítése és a kivitelező cégek előzetes kiválasztása.    

A termelőkapacitás bővítése során nagy volumenű gépbeszerzésre kerül sor a készítménygyártáshoz és a húsfeldolgozáshoz kapcsolódóan, új hűtőház, szalámi szeletelő épül, és bővülnek a csomagoló- és raktárfunkciók - jegyezték meg.    

Hozzátették, a fejlesztéssel a cég termékportfóliójában hangsúlyosabbá válnak a csomagolt és kényelmi termékek.    

A Kometa tavaly 71 ezer tonna húst dolgozott fel, 2025-ben ennél 35 százalékkal többet tervez, ezzel együtt dinamikus külföldi terjeszkedésbe kezd - idézte a közlemény Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgatót.    

A vállalat az olasz Pedranzini és Ruffini család, Kaposvár városa, az MFB Invest Zrt. és a Zito-csoport tulajdonában van, árbevétele 2019-ben 46,5 milliárd, 2020-ban 54,2 milliárd, 2021-ben több mint 58 milliárd forint volt.    

A Kometa a termékeit mintegy 40 országba exportálja, legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.    

A társaság a több mint 800 munkavállalójával a város és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója - olvasható a közleményben.

MTI

(Borítókép: facebook.com)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.