A kereslet és kínálat is visszaesett februárban az ingatlanpiacon

facebook megosztás

Ukrajna ellen indított orosz háború okozta bizonytalanság miatt visszaesett a kínálat és a kereslet az ingatlanpiacon februárban éves összevetésben - közölte az ingatlan.com saját adatai alapján az MTI-vel.    

Az ingatlanhirdetési portál szerint februárban - januárhoz képest - 9 százalékkal több, 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Tavaly februárhoz képest azonban 20 százalékkal mérséklődött a friss kínálat.    

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, február első felében még élénk volt a piac, ám a háborús események visszavetették az eladási kedvet.    

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. Az év második hónapjában csaknem 400 ezer érdeklődés érkezett eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban. A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent - tudatták.     

A szakember szerint a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevők egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

MTI

(Borítókép: Balázs Attila/MTI)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.