A polgármesteri kabinet fogja szervezni az idei Város Napját

facebook megosztás

A polgármesteri kabinet szervezési csoportját bízták meg az idei Város Napja lebonyolításával – erről a soron kívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. A hétfő délutáni egyeztetés ezen napirendje ismét komoly vitát hozott, több személyeskedő megjegyzés is elhangzott a polgármesteri hivatal tárgyalójában. Az eredeti előterjesztés a KKK-nak adta volna a szervezést, de Fodor Csaba módosítója után – az ÉVE-frakció 8 szavazatával – végül a kabinet lesz a program felelőse.

Öt napirendről tárgyaltak ma a frakciók. A Város Napja szemelvényénél Fodor Csaba rögtön jelezte: Balogh László hergelésre használta a bejegyzéseit és a megyei napilapnak adott interjúját, ráadásul hazudott, amikor a Médiaházat vonta kérdőre a Város Napja kapcsán. A városi cég nem pályázott a program megtartására, de Fodor Csaba emlékeztetett: a polgármester által kiírt feltételeknek nem felelt meg a Médiaház, így nem is pályázhatott. Bizzer András alpolgármester szerint Balogh László nyilatkozatai nem hazugságokat tartalmaztak, csupán rámutattak egy költségvetési problémára, amit az ÉVE okozott saját magának.

– Most egy javasolt módosítással ki fogják küszöbölni, de a hiba akkor is fennállt. A polgármester úr az elmúlt időszakban erre a hibára hívta fel a figyelmet. S, ha ezt nem teszi meg, akkor lehet, hogy még ma is az lenne, hogy ezt a módosító javaslatot nem hozzák be, s nem teremtik meg annak a lehetőségét, hogy különböző rendezvényeket lehessen tartani. Ezért álságos a polgármester urat hazugságokkal vádolni – mondta Bizzer András.

Az ÉVE-frakció részéről az alpolgármester ezen felszólalását többen visszautasították, mondván a rendezvények kérdését mindenképpen visszahozták volna, amire tettek utalást már a március 10-ei soros ülésen. Fodor Csaba és Schauta Marcell többször is emlékeztette a képviselőket: Balogh László a pandémia idején alapított egy rendezvényszervező céget, amelyről azóta se tud senki semmit. Többször felmerült, hogy a polgármesteri kabinet nem fogadhat el szponzorációs forrást, ez is nehezítheti az ő munkájukat. A többségi frakció álláspontja szerint azonban a szervezésbe bevonhatják ezt a rendezvényszervező céget, amelynek ez nem jelenthet jogi akadályt.

– Teljesen érthetetlen volt, hogy a polgármester az előterjesztésében miért a KKK-t jelölte meg a Város Napja szervezésére, akkor, amikor van egy rendezvényszervező cégünk. Éppen Balogh László polgármester hozta létre, egyszemélyben. Ugyan kisebbségben van benne a város, de a pandémia alatt, az önkormányzatot képviselve, létrehozta ezt a céget Balogh László. Amiről semmit nem tudunk, azt sem, hogy kik a vezető tisztségviselői, azt sem, hogy mit csinál vagy mit nem csinál, s egyáltalán hol leledzik ez a cég, de ha van, bízzák meg „őt” – javasolta az ÉVE részéről Fodor Csaba frakcióvezető.

A vita többször még a megszokottnál is jobban elfajult, Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője a méltatlan hangnem miatt az egyik felszólalását inkább be sem fejezte.

– Sajnos megint nem arról szól a diskurzus, hogy legyen ennek az ügynek egy megoldása, s ennek eredményeként lehessen valamiféle város napi rendezvényt tartani…

Horváth Jácint – felszólaláson kívül –: Miért nem arról szól? Mondasz valamit, ami igaz?

Berta Krisztián – felszólaláson kívül –: Hazudik megint…

Szabó Szilárd: Szerencsére képviselőtársam soha nem szól semmit, mivel annyira fogalma sincsen semmihez, így nehéz is mind valóságot, mind hazugságot állítani.

Szintén a Város Napjához kötődő módosító volt, amit Horváth Jácint terjesztett elő, hogy ezentúl három hónapra előre bekérik minden leendő program listáját és azok várható költségvetését. Így pontos számokat láthatnak majd arról, hogy mekkora forrást kell átcsoportosítani a költségvetésből.

– Ahhoz, hogy ezeket a rendezvényeket tisztességgel meg tudjuk valósítani, háromhavonta, gördülő tervezéssel látnunk kell, hogy az elkövetkezendő 3 hónapban milyen rendezvények lesznek, milyen rendezvényeket kell finanszírozni, s ezekről mindig kellő időben meghozzuk a döntést, már a rendezvények előtt jó pár hónappal. Ezt nem akarják ők, mert Balogh Lászlónak egy érdeke van, a csapatával együtt, hogy sokkal jobb, ha nincs rendezvény a városban, s akkor el lehet mondani: az ÉVE-frakció miatt nem volt – hangsúlyozta Fodor Csaba.

Szerdán ismét tanácskoznak a frakciók. Akkor 7 napirendről lesz szó, köztünk a Tungsram jelenlegi helyzetéről. A hétfői tanácskozás hanganyagát visszahallgathatják Youtube-csatornánkon.

Mikó-Baráth György

(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.