Fafaragásokban megelevenedett mesék Palinban

2022. márc. 25.

Fába faragott mesékkel érkezett a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolába Wegroszta Zoltán népi iparművész. Az intézmény diákjai szinte havi rendszerességgel találkozhatnak újabb és újabb művészekkel, valamint alkotásaikkal.

– Fontosnak tartom, hogy a gyermekek ismerjék meg a kultúra egy-egy szeletét. A gyermekek tanulják a világot, és amit látnak, beépül a személyiségükbe. A művészet fokozottan érinti meg a gyermekek gondolkodását, kialakuló véleményüket a világról –  nyilatkozta Kustor Zsófia Ágnes, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola intézményvezetője.

Wegroszta Zoltán fafaragó, népi iparművész munkáit már Kanizsán túl is sokan ismerik. A palini iskolában kiállított faragványok tematikusan lettek összeállítva, a kihalóban lévő, de mesékben rendre előkerülő mesterségeket mutatják be.

– Hát mit lehet bemutatni? Ami meseszerű, életszerű, tehát gyakorlatilag a falusi életet, a régi mesterségeket, amikről már semmit nem tudnak. Nem is hallottak róla, nem is tudják, hogy amelyik gyereket csizmadiának hívják, az egy szakma volt vagy kádárnak. Pont ezért ilyen szobrokat is hoztam, és egyébként is fel szoktam dolgozni a régi mesterségeket, amik már teljesen kihalnak –  nyilatkozta Wegroszta Zoltán.

A gyerekek így új ismeretanyaggal is gazdagodhattak a kiállításnak köszönhetően, amelyet Lengyák István galériavezető pedagógus nyitott meg. Wegroszta Zoltán munkái április 22-ig tekinthetők meg az intézményben, tanítási időben.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)