GasztroKanizsa: Böjti bableves és kukoricagánica

facebook megosztás

Az alsórajki Pusztai Istvánné Magdika nagy családban nevelkedett. Heten voltak testvérek, és összefogással a főzéshez szükséges zöldségféléket a kertben megtermelték. A húsvét előtti böjtös időszakot a család szigorúan betartott. Ezt a szokást Magdika gyermekei is tovább vitték.

A böjti bableves hozzávalói:

30 dkg fejtett fehér bab, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 kis db zeller, 6 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, só, bors, 1 ek fűszerpaprika. A habaráshoz: 2 ek liszt, 3 dl tej. A kanalas tésztához: 1 db tojás, 1 ek víz, 3 ek finomliszt, 1 csipet só.

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap feltesszük főni 2 l hideg vízben, hozzáadjuk a borsot, sót, a babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon még 20 percig tovább főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a levesbe tesszük a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt paprikát, és közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.

Ezután elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe. A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.

A kukoricagánica hozzávalói:

50 dkg kukoricaliszt, csipet só, 1 fakanálnyi sertészsír, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 ek porcukor.

Elkészítése:

Fél liternyi vizet csipet sóval felforralunk. A lobogó forró vízben apránként, fakanállal elkeverjük a kukoricalisztet. Megkeverjük, és a tűzön simára kidolgozzuk, majd hideg vízbe mártott evőkanállal tányérokba szaggatjuk a galuskát. Többféle ízesítéssel fogyaszthatjuk. Ehetjük felmelegített tejföllel sósan vagy porcukorral megszórva édesen. Párolhatunk hozzá sertészsírban apróra kockázott vöröshagymát, de nagyon finom szilvalekvárral, vagy forralt tejjel is.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.