Hova költöztek a legtöbben Zala megyében? - Hogyan változtak a lakásárak az üdülő-településeken?

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Zala megyei lakáspiacon is - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Zala megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. 

  • Csökkent a legtöbb nagyváros lakossága egy év alatt: 2022 elején a 18 megyeszékhelyen élők száma 21 ezerrel alacsonyabb volt, mint 12 hónappal korábban. 
  • A nagyvárosokban látott csökkenéssel párhuzamosan az agglomerációs körzetekben, valamint a nyaralóövezetekben lévő települések jelentős részében nőtt a lakosok száma, ami elsősorban a kiköltözésekkel és az üdülőkörzetek népszerűségével magyarázható.  
  • Zala megyén belül Cserszegtomaj, Zalakaros, Gyenesdiás, Hévíz, Balatongyörök és Vonyarcvashegy lakáspiacán 33-79 százalékkal 372-852 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.   

Fogyatkozó nagyvárosok, gyarapodó vonzáskörzetek

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Zala megyei lakáspiacon is - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Zala megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta: 2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött. Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel - azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban. A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják. 

Minden(ki)t visz az agglomeráció

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacot nézve - 2022 és 2021 januárja között - Érd bővült a legnagyobb mértékben, a Budapest mellett lévő város lakossága 1445 fővel - 2,1 százalékkal - közel 72 ezresre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen az Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - átlagos négyzetméterára idén február végén 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Érd után az országos toplista második helyén a nyugati határ mentén lévő Rajka áll 567 fős növekedéssel, a harmadik pedig Gyömrő, amely szintén a fővárosi vonzáskörzethez tartozik, utóbbi településen a 394 fős növekedéssel párhuzamosan 23 százalékos drágulás ment végbe a lakáspiacon. 

Az országos trendek a Zala megyei piacon is jól láthatóak. A megye két nagyvárosa közül Nagykanizsán 825 fővel, Zalaegerszegen pedig 793 fővel csökkent a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan több Balaton-parti és gyógyfürdőkhöz közeli település növekedést könyvelhetett el, ahová az ország több részéből jöhettek bejelentkezések. “Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Nagykanizsán 16 százalékkal 309 ezer forintra, Zalaegerszegen 32 százalékkal 406 ezer forintra nőtt az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára” - tette hozzá Balogh László. 

A megyében például Cserszegtomaj, Zalakaros, Gyenesdiás, Hévíz, Balatongyörök és Vonyarcvashegy lakosságszáma 48-162 fővel nőtt  Ezzel párhuzamosan 

  • Cserszegtomajon 38 százalékkal 628 ezer forintra,  
  • Zalakaroson 33 százalékkal 372 ezer forintra, 
  • Gyenesdiáson 60 százalékkal 759 ezer forintra,  
  • Hévízen 46 százalékkal 646 ezer forintra,  
  • Balatongyörökön 79 százalékkal 852 ezer forintra, 
  • Vonyarcvashegyen 59 százalékkal 712 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.  

Marad ez a trend? 

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések, valamint az üdülőkörzetek lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

Forrás: ingatlan.com

(Borítókép: epiteszforum.hu)