Így soha ne bringázz, figyelmeztetnek a rendőrök

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a kerékpárosok figyelmét a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályok betartására.

A közúti közlekedésben résztvevők közül a gyalogosok mellett a biciklivel közlekedők vannak a legvédtelenebb helyzetben, hiszen ha balesetet szenvednek, gyakorlatilag minden esetben megsérülhetnek.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem mindig ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, amit az is bizonyít, hogy az esetek jelentős részében a szabályszegő magatartás okozza a baleseteket.

A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogosoknak fenntartott járdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket is. Jellemző továbbá az is, hogy alkoholfogyasztást követően biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ülnek a kétkerekűre, valamint, hogy figyelmen kívül hagyják a közúti jelzőtáblák, és jelzőlámpák utasításait, ahogy azt a videónk is szemlélteti; amiben egy Nagykanizsán szabálytalankodó kerékpáros látható, akivel szemben az egyenruhások 50 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki. A rendőrség intézkedési kötelezettségének eleget téve, minden esetben szem előtt tartja, hogy az intézkedés nem cél, hanem egy eszköz.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • Csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek a kötelező tartozékokkal fel vannak szerelve!
  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni.
  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a látás és láthatóság szerepére! A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést igényel. A gépjárművek a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.

Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság