Közgyűlési sorok – A hazugozástól a kivonulásig

facebook megosztás

Párját ritkító hónap volt 2022. márciusa a kanizsai politikai életben. Aligha volt ugyanis korábban arra példa, hogy 21 nap alatt négyszer is ülésezzen a képviselő-testület. Másodikán a Sberbank-csődtől indult a dömping, tizedikén jött a költségvetés, huszonegyedikén a Város Napja, huszonharmadikán pedig a Fidesz-frakció performansza.

Az, hogy a március 10-ei ülés nem lesz könnyű menet, borítékolható volt, hiszen a város költségvetéséről hoztak döntést a felek, mindezt úgy, hogy az ÉVE – az egy évvel korábbi rossz tapasztalat miatt, amikor szerintük becsapta őket a polgármester – nem vett részt a büdzsé előkészítésében. Így az ülésen több módosítást is tett a többségi frakció: a legnagyobb vitát a reklám- és propagandakiadások 15 és félről másfél millióra, a városmarketingre szánt forrás 17-ről kettő és félre, valamint a városi rendezvények 21-ről 5 millió forintra csökkentése hozta. Ezt azonnal a kabinet elleni támadásnak titulálta a Fidesz, amire Fodor Csaba úgy reagált: nem akart olyan finoman fogalmazni, mint párttársai, ő legszívesebben felrúgná a polgármesteri kabinetet, hiszen munkaidőben segítik Cseresnyés Pétert. Hozott is egy módosítót a frakcióvezető, miszerint a polgármesternek be kell hoznia egy előterjesztést, ami pontosan leírja, hogy a kabinet szervezési csoportjának tagjai mivel foglalkoznak. Így ez a pont visszatért - volna - huszonharmadikán.

Visszatért a hírhedt 588 milliós állami támogatás is tizedikén. A brazil szappanopera hosszúságú ügy végére talán pont került. Újabb módosítások után a következő lehet a végeredmény: a víztorony felújítása innen kikerült, s egy másik pályázatot próbál rá nyerni az önkormányzat, bejött a BLG felújítása, és a kamerarendszer bővítése a Keleti városrészben, valamint a felhasználási határidőt 2023. december 31-re tolták ki. Balogh László a következőket nyilatkozta a Rádió1-nek erről: „Az ÉVE-frakció most ismét úgy döntött, hogy összeállítanak egy újabb táblázatot, ahelyett, hogy végre elkezdenének dolgozni. Már most előre a kormányzatra mutogatnak, hárítva a felelősséget a saját hátráltató hozzáállásukról. Sajnos úgy gondolom, hogy nem tudok az országban olyan települést példaként megemlíteni, aki egy többszáz milliós kormányzati támogatás elköltését ilyen mértékű politikai bosszúra használna, csak azért, mert azt a jobboldali kormány adja.” A késlekedés kapcsán Horváth Jácint kiemelte, fél évet ült egy olyan listán a minisztérium, amit korábban már elfogadott. Ez azért történhetett, mivel olyan országgyűlési képviselője van a térségnek, aki ezt nem volt képes felhajtani. Vitától mentes, de fajsúlyos döntés volt, hogy a Citromsziget épületét, az egykori laktanyát megpróbálja értékesíteni a városvezetés.

A tizedikei soros döntések hatására négy Facebook-poszt, plusz egy nyílt levél került fel Balogh László közösségi oldalára, amelyek mind azt kívánták alátámasztani, hogy az ÉVE módosítása miatt nem lesz Város Napja, nem lesz ünnepi közgyűlés, nem lesz gyereknap, stb. Az üzenet célba ért, hiszen több százan fejezték ki egy lájkkal egyetértésüket a polgármesterrel. Aligha véletlen, hogy a derék szövegíró(k) két posztban is közvetve a Kanizsa Médiaházat tette (ék) felelőssé a programok állítólagos elmaradásáért. Ilyen előzmények után ültek össze hétfőn a felek. A 2019-es választások óta minden közgyűlésről tudósítunk, de a 21-ei tanácskozás minden kétséget kizárólag a legfeszültebbek egyike volt. Erre álljon itt csak két példa: Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője az egyik felszólalását inkább be sem fejezte. Szerinte ugyanis csak a kampány zajlott a tárgyalóban, ahelyett, hogy megpróbálták volna megoldani a Város Napja ügyét. Előbb Horváth Jácint szólt közbe: „Mondasz valamit, ami igaz?” Majd Berta Krisztián kontrázott: „Hazudik megint…” Erre nyelt egyet Szabó, majd a következőt felelte: „Szerencsére képviselőtársam soha nem szól semmit, mivel annyira fogalma sincsen semmihez, így nehéz is mind valóságot, mind hazugságot állítani.”

De Balogh Lászlót is, aki rendszeresen fennen hirdeti, hogy nem hajlandó a közgyűléseken eltérni úriemberi mivoltától, kihozták a sodrából. Az ÉVE ugyanis a polgármesteri előterjesztésben szereplő KKK helyett, a polgármesteri kabinet szervezési csoportját bízta meg a Város Napja szervezésével. Felmerült, hogy a kabinet nem fogadhat el szponzorációs forrást, ez megnehezíti a munkájukat. Erre válaszul Fodor Csaba és Schauta Marcell vetette fel azt a rendezvényszervező céget, amelyet az Aréna kapcsán Balogh László a pandémia idején alapított egyszemélyben, s azóta se tud róla senki semmit. Schauta kérte: Balogh László nevezze meg, hogy hívják pontosan ezt a céget. A polgármester válaszolt: nem mondja ki a nevét. Erre Bodó László szólt oda: „a saját cége nevét nem tudja, polgármester úr!” Majd reflektált a polgármester: „Bodó úr! Megmondjam, Ön mit nem tud? Túlságosan ideges lennék, így inkább visszafogom magam…”

Ilyen intermezzók után döntöttek arról is, hogy ezentúl három hónapra előre bekéri az ÉVE-frakció minden leendő program listáját és azok várható költségvetését. Így pontos számokat láthatnak majd arról, hogy mekkora forrást kell átcsoportosítani a költségvetésből. Ezt és a Város Napjának szervezését, amelynek megbízottja Lehota János lett, az ÉVE-frakció 8 szavazatával fogadták el. Az ülésen Radics Bálint tett egy módosítót, miszerint tartsák meg későbbi időpontban a Város Napját, s így nyernek időt a szervezés körüli ügyek tisztázására. A felszólalás közben egyébként Károlyi Attila odasúgta Szabó Szilárdnak: ezt támogatom. Balogh László azonban nem így reagált: szerinte az értesítések miatt ezt már nem lehet megtenni. Dupla ellentmondás: Károlyi Attila tartózkodott Radics módosítójára, míg a polgármester ugyan nem látta jó ötletnek, mégis igennel szavazott. Végül a többség nem támogatta a halasztást. Ismét a helyi politika szépségét idézi, hogy Balogh László a megyei napilapban arra utalt: támogatni kellett volna a halasztást, holott ahogy az visszahallgatható, ő sem gondolta így.

Elérkeztünk az utolsó felvonáshoz, március 23-hoz. A képviselők szépen kiöltözve érkeztek, bár elemózsia nem várta őket, csak kávé, így gondolhattuk volna, valami készül. A jegyzőnő késése okán meglehetős csúszással kezdődött az ülés, ahol in medias res Balogh László elmondta: semmi sem indokolja, hogy 2 nap után ismét soron kívüli közgyűlést kelljen tartani, ráadásul olyan morális mélységbe süllyedt az ÉVE-frakció, hogy azt nem hagyhatja szó nélkül, ezért legyen béke felkiáltással az ülést befejezettnek tekinti. Erre a Fidesz-frakció kivonult. Könnyen lehet, hogy még a kocsijába se szállt be a polgármester, amikor a közösségi oldalán már olvasni lehetett a közgyűlésen is előadott sorait, amit gyorsan egy ráerősítő írás is követett. Az ÉVE szerint ezzel Balogh László bebizonyította: alkalmatlan polgármesternek, cserben hagyta a szavazóit és a várost. Mintegy 10 perces szünet után a jegyzőnő ismertette: a polgármester hiányában az alpolgármester elnököl. Ha mindkettejüket tartósan akadályoztatják, akkor az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság elnöke, azaz Károlyi Attila vezetheti az ülést. Ez így is történt, az pedig később eldől, a kivonulás tartós akadályoztatásnak minősül-e. Fajsúlyos ügy volt az ukrán menekültek helyzete. A napirend 8 pontja minden jogi kiskapura megpróbál választ adni, így például Kanizsa segítséget nyújthat a biometrikus útlevéllel rendelkezőknek. A Város Napja kapcsán Horváth Jácint tett egy módosítót: a kulturális támogatás sorról 5 millió forintot csoportosít át a városvezetés a díszközgyűlésre, míg a gyermeknapra az általános tartalékból szán 2 millió forintot. Az eredeti tervek szerint a polgármesternek be kellett volna számolni a Tungsram jelenlegi helyzetéről. A kivonulás okán ez nem történt meg. Fodor Csaba úgy tudja, mintegy 500 ember munkája van veszélyben. Ők ráadásul azt a választ kapták a cégvezetéstől, hogy a választásokig nem szeretnének a frakcióval tárgyalni. Fodor szerint éppen az ilyen mentalitás miatt kell a polgármesternek beszámolnia a kialakult helyzetről, hiszen ez a probléma nyárra aktuálissá válhat, és ezt az sem homályosítja el, ha pénteken Cseresnyés Péter bejelenti a vagongyárat. Az ülés végén megtudtuk: a választásokig már nem tart közgyűlést a testület.

¤ ¤ ¤

Legyen béke?

Régóta ismert politikai húzás egy ellenségkép felállításával elfedni a figyelmet egy valós problémáról, egy elveszített játszmáról. Kilenc tételt emelt meg az ÉVE az eredeti költségvetési listáról. S pont mi lettünk a „bezzeg erre van” megtestesítője. Többször leírtuk: ez az összeg is 22 millióval elmarad a 2017-es és a 2018-as támogatástól. Nehéz hova tenni az Önök hitét Polgármester Úr, miközben pontosan tudják: én és a kollégáim is rendszeresen keresik Önt telefonon, e-mailen, személyesen interjúk kapcsán, erre például ez jön az arcunkba: „a Médiaház felületein a baloldali propagandán és más nagyvárosok beruházásainak bemutatásán kívül nincs tartalom”. Ez nem más, mint hazugság. Ami ugye bűn. Polgármester úr, olyan kollégák mindennapi munkáját próbálják, próbálták aljas módon ezzel a hadjárattal gátolni, akiknek semmi közük az Önök játszmáihoz. Csak kellett egy ellenségkép, és Önök úgy gondolták, legyünk mi azok. Tudja, hogy Önhöz hasonlóan én is elkötelezett híve vagyok az idézeteknek, így fogadja tisztelettel: „Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen.” (Kivonulás 20:16)

Mikó-Baráth György

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. március 25-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.