Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch

facebook megosztás

Csaknem 10 millió euró ráfordítással új kutatás-fejlesztési lokációt hoz létre Zalaegerszegen a magyarországi Bosch csoport - közölték az MTI-vel.     

A vállalat a ZalaZone járműipari tesztpályához kapcsolódó területen a jövő autóipari technológiáit fejleszti és teszteli. A Bosch lokáció fókuszában a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztések és tesztelések állnak majd. Ezek közé tartozik a radar- és kamera-alapú rendszerek kivitelezése vagy a LIDAR elvén működő távolságmeghatározás, amely lézer alapú távérzékelésre szolgál - írták a közleményben.     

Az új lokáción dolgozó szakemberek az elektromos és önvezető járművekhez kapcsolódó munkájuk során részt vesznek az autóipari elektronika, a vezetéstámogató rendszerek, a műszerfalak, a kormányvezérlő rendszerek, az elektromos motorok, valamint az ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.    

A Bosh a fejlesztéssel új munkahelyeket hoz létre. Emellett minél több, zalaegerszegi egyetemi hallgatóval szeretnék megismertetni a modern ipari környezetet és tevékenységeket - jelezték a közleményben.     

A ZalaZone mellett elhelyezkedő, 10 ezer négyzetméteres telken egy 2000 négyzetméteres irodaépületet emelnek. Kialakítanak egy nyolc tesztautószerelő-állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel felszerelt 1500 négyzetméteres műhelyt, amely egyebek között alkalmas lesz a belsőégésű, valamint az elektromos motorral felszerelt autók tesztelésére.    

A tervek szerint az épületeket 2023 végén adják át, a teljes beruházás pedig - amelyet a magyar kormány is támogat - 2025-ben készül el.

MTI

(Borítókép: Varga György/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.