Több pénzre lenne szüksége a helyi sportegyesületeknek a jelentősebb fejlődéshez

2022. márc. 23.

Több támogatásra lenne szükségük a nagykanizsai sportegyesületeknek. Mint ismert: a közgyűlés március 10-ei döntésének értelmében az önkormányzat 100 millió forintot különített el a városi sportszervezeteknek. A klubok vezetői szerint bár ez az összeg az elmúlt évekhez képest magasabb, ám a fejlődéshez még mindig nem elegendő.

Az önkormányzati ülés során a képviselők a sportra szánt támogatás összegét 50 millió forintról 100 millióra emelték. Ez ugyan némileg magasabb az előző évi összegnél, ám korábban szó volt arról, hogy a most megszavazott összeg dupláját különítik el sporttámogatásra. A városi sportegyesületek vezetői örülnek annak, hogy több pénzt kapnak, de a véleményük abban is megegyezik, hogy a vetélytársaik többsége nagyobb keretből gazdálkodhat.

Ha összehasonlítanám a bajnokságban szereplő versenytársakkal, bár nyilván nincs értelme, azért jóval magasabb sporttámogatást nyújtanak az önkormányzatok az élsportra. De ennek is örülünk és bízunk benne, hogy hozzájut az önkormányzat is plusz forrásokhoz, amiből majd ki tudja egészíteni az előzetesen tervezett támogatási összeget – fejtette ki véleményét Lánczos Attila, az FC Nagykanizsa ügyvezetője.

Farkas Tibortól, a kézilabda klub elnökétől megtudtuk, hogy a 100 millió forintos összeg az év későbbi részében kerül kiosztásra, így az egyesületek még nem tudják pontosan, hogy mennyi támogatást használhatnak fel. A férfi kézisek jelenleg vezetik a bajnokságot a harmadosztályban, az elnök szerint viszont feljutás esetén értelemszerűen növekednének a költségeik, mivel a másodosztály már országos és nem regionális bajnokságnak számít. 

– Azt, hogy mennyit fogunk belőle kapni, még nem tudjuk, mert ez önkormányzati döntés. Jelen pillanatban még pályáztatás alatt van, ezt az évet pályázni fogjuk az önkormányzat felé. Bízunk abban, hogy ez segíti az egyesületet olyan szempontból, hogy ha még eredményesebbek akarunk lenni és szeretnénk feljutni az NB I/B-be, akkor ez olyan támogatás lesz, amire alapozni tudunk hosszú távon – mondta el Farkas Tibor, a Tungsram SE elnöke.

Hasonló a helyzet a vízilabdacsapatnál is, amely idén is jó eséllyel küzdhet meg az osztályozón az OB/I-be jutásért. Balázs László ügyvezető szerint az összeg, amit igényelhetnek nagyobb lesz, mint az előző években, ám szponzorokra van szükségük ahhoz, hogy a keretet megerősítsék az esetleges élvonalbeli szerepléshez.

–  Azt, hogy mennyit fogunk belőle kapni, még nem tudjuk, mert ez önkormányzati döntés. Jelen pillanatban még pályáztatás alatt van, ezt az évet pályázni fogjuk az önkormányzat felé. Bízunk abban, hogy ez segíti az egyesületet olyan szempontból, hogy ha még eredményesebbek akarunk lenni és szeretnénk feljutni az NB I/B-be, akkor ez olyan támogatás lesz, amire alapozni tudunk hosszú távon – nyilatkozta Balázs László a KVSE ügyvezető igazgatója.

Nagykanizsán jelenleg mintegy 78 sportegyesület működik, amely kapcsolatban van a városi önkormányzattal. A tavaly elfogadott sportrendelet szerint a támogatás egy átlátható rendszerben, eredményorientáltan lesz elosztva.

K.T. 

(Borítókép: Kanizsa TV)