A fészkelő baglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelőállományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).    

Az egyesület legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét januárban. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.     

Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelőállománya felmérésében tudnak segíteni az emberek - közölte az egyesület az MTI-vel.    

A fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, ehhez ugyanis a madarakat nem kell látni.    

A felmérés lényege, hogy az esti, szürkületi órákban figyelni kell a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját, amely megismerhető a https://www.xeno-canto.org/403460 oldalon.    

Ha bárki hallotta vagy látta a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás honlapoldaláról - https://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-feszkeloparok-felmerese-marcius-julius - letölthető elektronikus űrlap kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

MTI

(Borítókép: Orbán Zoltán/mme.hu)