A legfőbb ok a Város Napja eltolásának a Sberbank-csőd – hangsúlyozta Berta Krisztián önkormányzati képviselő

facebook megosztás

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, úgy döntöttek a városatyák, hogy a Dödölle Fesztivállal egy időben, szeptemberben tartják meg a szabadtéri programokat. A városnak több mint 1 milliárd 875 millió forintja maradt a pénzintézetnél, a teljes kárpótlásra pedig még hónapokat kell várni.

A megszokottnál talán egy fokkal kompromisszumkészebb volt a közgyűlés hangulata, mint a választások előtti hetekben. Ennek egyik példája a Város Napja kérdése volt, hiszen ahogy Balogh László fogalmazott: tud azonosulni Fodor Csaba módosítójával, miszerint májusig kidolgozzák a részleteket, a rendezvényt pedig szeptemberben megtartják.

– Pályázati kiírás május 10-ig, májusi közgyűlési döntés, közben a közbeszerzési bizottsággal is láttamoztatás, stb. Azzal együtt, hogy a sberbankos ügy az mikor végződik, fejeződik, az még akár érdekes lehet. De reméljük, hogy a májusi közgyűlésen már okosabbak leszünk. Szavazzunk, aki támogatja, igennel szavaz, én igennel szavazok – jelentette ki a közgyűlésen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Végül a 15 fő közül egyedül Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője nem támogatta az előterjesztést, ő tartózkodott. Berta Krisztián hangsúlyozta, bármennyire is szerették volna az eredeti időpontban megtartani a rendezvényt, azt a város anyagi és jogszabályi lehetőségei nem engedték.

– Ma még nincsen pénzünk a Város Napját megrendezni. Ez a legnagyobb ok, amiért is nem lesz a mostani hétvégén szabadtéri rendezvény, hiszen nincs rá pénzünk, bent maradt a Sberbankban, s csak a kötelező feladatokat láthatjuk el. A Város Napja sajnos, bármennyire is szeretnénk, nem kötelezően ellátandó feladat. Így ezt ebből a szempontból nem tudjuk megvalósítani. Viszont bízunk abban, hogy szeptemberre már minden adott lesz ahhoz, hogy meg tudjuk rendezni – nyilatkozta Berta Krisztián az ÉVE önkormányzati képviselője.

Szintén érintette a Sberbank-csőd okán kialakult helyzet a hónapok óta húzódó 588 milliós fejlesztési összeg sorsát, hiszen ez a pénz is zárolva lett. Közben ráadásul a Belügyminisztérium nem fogadta el a márciusi módosítást, így az ÉVE előterjesztése alapján Fodor Csaba, Horváth Jácint és Balogh László személyesen mennek tárgyalni az ügyben Budapestre. Ezt az ötletet Bizzer András alpolgármester felesleges időhúzásnak minősítette.

– Az előkészítő munkát már most el kéne kezdeni a tekintetben, s az előterjesztés is erről szól, hogy az eredeti, 23-as listát, a helyzetnek megfelelően, hiszen a késlekedés miatt alakult az ki, dolgozzuk át. De oly módon, hogy az eredeti listát megtartjuk, s csak kiveszünk bizonyos elemeket. Nem oly módon, hogy teljesen újakat beleveszünk, ahogy azt Önök tették. Ez a minisztérium kérése, s szerintem ennek meg kellene felelnünk, annak érdekében, hogy az 588 millió forintot felhasználhassuk – emelte ki a közgyűlés során Bizzer András, városunk alpolgármestere.

Végül az ÉVE képviselők 8 szavazatával elfogadta a közgyűlés a budapesti tárgyalást, a kormánypárti városatyák közül Balogh László, Bizzer András, Dénes Sándor és Radics Bálint is tartózkodott. Fodor Csaba szerint a 19-es udvar esete is jó példa arra, hogy igenis lehet eredményt elérni a személyes egyeztetésekkel.

– Azt javasoltuk, s azt kértük a polgármestertől, hogy az ő vezetésével, Horváth Jácint elnök úrral és velem, egy háromtagú tárgyalódelegáció menjen fel, hogy végre üljünk le az asztalhoz, beszéljük meg, hátha abból valamilyen fajta eredményt ki tudunk hozni. Ugyanez volt a 19-es udvarnál is. Amíg levelezgettek, mindig az volt, hogy elutasítják a bontási kérelmünket, mert „így meg úgy”. S akkor egy személyes találkozóra elmentem a tervező úrral és a hivatal szakemberével. Leültünk Zalaegerszegen az ottani szakemberekkel, s megértették a mi gondunkat, érveinket, és egyből kiadták a bontási engedélyhez a hozzájárulásukat – mondta el stábunknak Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

A közgyűlést értékelő interjúinkat teljes egészében megnézhetik a mai Napi Kanizsában.

M-B.Gy.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.