Betartatná a fűnyírásra vonatkozó rendeleteket a Via Kanizsa

facebook megosztás

Több mint egy évtizede (2008-2009) érvényben lévő olyan rendeleteket tartatna be a Via Kanizsa, amelyek a közterületrészek gondozásáról, tisztán tartásáról szólnak.  Az elmúlt években az ingatlanok határától az útszegélyig terjedő részt is – az érvényben lévő döntések ellenére – az önkormányzati cég szakemberei kaszálták. Ennek a héten bejelentett közlemény szerint vége, ugyanis sem anyagilag, sem munkaerővel nem bírja tovább finanszírozni a gazdasági társaság.

A régi-új szabályozás szerint ezt a kerítéstől az útszegélyig tartó részt a Csengery utcában működő cégnek kell gondoznia. A rendeletbe foglaltak alapján az ingatlan határvonalától az útszegélyig, belterületen legfeljebb 5 méterig, külterületen legfeljebb 10 méterig a tulajdonos köteles elvégezni a fűnyírást.

– Kis kényelmi helyzetbe került a lakosság, azáltal, hogy az akkori városvezetésnek és a Via Kanizsának is az volt az álláspontja, hogy az egységes városkép és az esztétikus városkép elérése érdekében inkább bevállalja ezeknek a területeknek az egységes kaszálását, s akkor rendezettebb, gondozottabb képet mutat a város. Sajnos ezt az állapotot kellett felrúgnunk, felhagynunk – árulta el Konrád-Németh Cecília, Nagykanizsa főkertésze.

Konrád-Németh Cecíliától azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években rendszeresen a kértnél kevesebb forrást kap a Via Kanizsa a várostól, így ez a jogilag nem indokolt pluszmunka nem fér bele a cég költségvetésébe. A jövőben a közterület-felügyelők munkája lesz, hogy ellenőrizzék a szabályok betartását.

– A gyakorlatban ennek a rendeletnek a betartatása úgy néz ki, hogy a város közterület-felügyelete fogja ellenőrizni a munka elvégzését vagy el nem végzését. S ők fogják szankcionálni azokat a tulajdonosokat vagy bérlőket, akik nem végzik el a kaszálást – tette hozzá Konrád-Németh Cecília.

Ez a szabályozás a környező városok többségében régóta bevett gyakorlat. Érdekesség, hogy a külső városrészekben, például Bajcsán, Kiskanizsán, Palinban, nem okoz gondot az érintett területek lenyírása, ellenben Nagykanizsa belső részeivel.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.