Eljárt az idő a 3G-internetet használó mobilkészülékek felett

facebook megosztás

Korábban csak telefonálásra és sms-ezésre használtuk a mobilkészülékeinket, mára azonban a felhasználók többségénél a mobilinterneté lett a főszerep. Ez viszont hamarosan működésképtelenné válik azokon az eszközökön, amelyek 3G mobilinternetet használnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatási programmal segíti az elavult készülékek korszerűbbre cserélését.

A legnagyobb szolgáltatók bejelentették, hogy idén fokozatosan megszüntetik a 3G-hálózataikat, hogy kapacitásaikat teljes egészében a gyorsabb és jobb minőségű internetelérést biztosító 4G- és 5G-hálózatok építésére fordítsák. A Magyar Telekom az év második felére az egész országban megszünteti a 3G-t, a Yettel pedig 2022 júniusában szintén elindítja az első nagyobb lekapcsolási hullámot.

A szolgáltatók célja, hogy a lakosság mindebből semmit ne érzékeljen. Ugyanakkor fontos változás, hogy ezután a régi típusú készülékek nem fognak tudni csatlakozni a mobilinternet-hálózathoz. Aki csak telefonálásra és sms-ezésre használja 3G-képes mobilját, annak nem szükséges készüléket cserélnie, hiszen ezek a funkciók továbbra is elérhetőek lesznek. Akik viszont a 3G-készülékeken mobilinternetes adatforgalmat is használnak, azoknak érdemes váltaniuk egy sokkal nagyobb adatátvitelt nyújtó 4G- és 5G-képes mobiltelefonra. Enélkül ugyanis – otthoni wifi hiányában vagy az utcára kilépve – elérhetetlenné válnak az internetes böngészők, az üzenetküldő appok vagy például a GPS-alapú navigáció is.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyen 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer sikeres hanghívást indított, adatforgalmat bonyolított vagy sms-t küldött.

Honnan tudhatjuk, hogy készülékünk milyen hálózaton működik?

Kérhetjük a hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi, a programban résztvevő szaküzletben, az üzletek mindegyikében egyúttal igénybe is vehető a támogatás az új készülék megvásárlásához. Ha azonban előzetesen szeretnénk megbizonyosodni a készülékünk képességeiről, mi magunk is megtehetjük telefonunk beállításai között. Ehhez részletes segítség és pontról pontra követhető útmutató a www.netrefel.hu weboldalon található.

Ha készülékünk 3G-hálózaton működik, akkor érdemes készüléket váltanunk, amelyhez most bruttó 20 000 forintos támogatást nyújt az NMHH készülékcsere-támogatási programja. Ráadásul előfordulhat, hogy a szolgáltató vagy kereskedő további kedvezményt is ad az árból, vagy kedvező részletfizetési konstrukciót kínál, így erre is érdemes rákérdezni vásárláskor.

A támogatást a hazai szolgáltatók és kereskedők üzleteiben veheti igénybe. A program részleteiről bővebben a www.netrefel.hu weboldalon olvashat.

(x)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.