Itt a tavasz, nyílik a tulipán

„Virágágyás nyoszolyán, bimbózik a tulipán. Szirmát bontja hajnalra, s rámosolyog a napra.” Juhászné Bérces Anikó versrészlete is jól szemlélteti, hogy megérkezett a tavasz. Az áprilisi időjárás egyelőre még kiszámíthatatlan, de a hónap végére már melegebb és naposabb idő érkezik. Az évszak egyértelmű szimbóluma pedig a tulipán.

Virágillat, napsütés, a tavaszi levegő frissítő, élettel feltöltő erejéhez semmi sem hasonlítható. Talán nem is véletlen, hogy ekkor nyílik a szerelem virága, a tulipán. A nőiesség, a szépség, a szerelem, a szeretet, a tisztelet, a kegyelet és az elismerés szimbóluma. Szív formája miatt ma a szenvedély és a lángoló szerelem jelképe is.

Az őshazából magunkkal hozott motívum, népdalokban, versekben és a magyar díszítőművészetben is gyakran megjelenő jelkép, a magyar népművészet legősibb virágmotívuma.

A tulipán a természet megújhodását hirdeti, ezért a régi időkben tavasszal külön ünnepe volt. A múlékony, de szenvedélyes szerelmet is jelképezte. Manapság a tavaszi kertek kedvence a tulipán, mely igen gazdag szín és formavilággal rendelkezik. 

Nagyon kedvelt virágcsokorba kötve, önállóan, asztaldíszként vagy akár menyasszonyi csokornak. Kellemes, könnyed megjelenésű, sziromlevelei pedig a kerektől a hegyesig minden alakban megtalálhatóak.

Népszerűsége miatt divatba jött a virág szüretelése. Most először szerveztek nagypénteken tulipánszüretet egy kiskanizsai családi kertészetben. A programon a klasszikus piros és sárga színű virágok mellett az egzotikusabb és különlegesebb fajtákat is megtalálhatták az érdeklődők, hiszen tavaly ősszel hétezer hagymát ültettek el. 

Bár a tulipán élete múlandó, a szüretet a májusi, utolsó virágzásig minden héten megtartják Kiskanizsán.

A tulipán népszerűsége pedig talán nem csak a szépsége, hanem az ősi üzenet miatt is fennmarad. Magában hordozza ugyanis a Nap, a fény, az erő és az élet születését, a megújulást, az isteni örök körforgást.

Kozma Viktória

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság április 22-én megjelent lapszámában olvasható.