Képekben gazdag kiadvány jelent meg a városi izraelita temetőről

facebook megosztás

Megjelent a Nagykanizsai Honismereti Füzetek legújabb kötete. Saffer Szilvia „Adalékok a nagykanizsai izraelita temető művészettörténetéhez” című munkáját szerda délután mutatták be a Magyar Plakát Házban.

A város és környéke történetéről olvashatnak a Nagykanizsai Honismereti Füzetekben. A sorozat negyvenharmadik kötete az izraelita temető művészettörténetével foglalkozik. Saffer Szilvia 1995-ben ebben a témában írta a szakdolgozatát és akkori munkáját kiegészítve jelentette meg a mostani kiadványt. Az alkotó szerint munkája bármely generáció számára érdekes és informatív lehet.

Minden olyan kanizsai embernek ajánlom, aki kíváncsi a régmúltra, aki kíváncsi arra, hogy Nagykanizsán a zsidó temetőben milyen motívumok voltak, milyen sírkövek voltak. Nekem nagy élmény volt és nagyon sok időt szenteltem főiskolás utolsó évében ennek, hogy megírjam ezt a munkát és úgy gondolom, hogy bárkinek, fiatalnak, öregnek, középkorúnak hasznos olvasmány lehet – hangsúlyozta Saffer Szilvia.

A szerző célja az volt, hogy a kötet felhívja a fiatalok figyelmét a régi épületek megőrzésének fontosságára. Száraz Csilla szerint ezen szemlélet miatt is beleillik a kiadvány a honismereti füzetek sorozatába. A Thúry György Múzeum igazgatója úgy véli, az izraelita temető fontos és meghatározó szerepet tölt be Nagykanizsa történelmében.  

– Nagykanizsának egy ikonikus épülete az izraelita temető és aki vasúton ellátogat Kanizsára, és besétál a városközpont felé, az mindenképpen elhalad emellett az impozáns építmény mellett. Valóban egy ikonikus része és Kanizsa múltjának egy nagyon fontos része az izraelita temető. –  árulta el Száraz Csilla.

A bemutatót követően az érdeklődők a szerzőtől kedvezményes áron vásárolhatták meg az „Adalékok a nagykanizsai izraelita temető művészettörténetéhez” című kiadványt.

K.T.
(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.