Másfél év alatt 4 kilométernyi csapadékvízelvezető-rendszert korszerűsítenek Magyarszerdahelyen

231,3 millió forint unios támogatásból építhetnek 4 kilométernyi csapadék-vízvédelmi rendszert Magyarszerdahelyen. A munkálatok tavaly október elsején kezdődtek és várhatóan jövő év március 31-én fejeződnek be.

Több mint 230 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvízelvezető-rendszert a Zala megyei Magyarszerdahelyen, ahol az utóbbi tíz évben többször is jelentős károkat okozott a nagy mennyiségű eső - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.    

A Települési környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések című program felhívása nyomán 231,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község a Széchenyi 2020 program keretéből. A fejlesztés eredményeként közel négy kilométer hosszan korszerűsítik a bel- és csapadékvíz-védelmi rendszert.     

A település csapadékvizei nyílt árokrendszeren keresztül jutnak a Kürtös-patakba, de az utóbbi tíz évben többször hullott olyan mennyiségű csapadék, amelyet az árkok nem tudtak elvezetni. Az elmúlt években két alkalommal vis major keretből finanszírozták a vízkárok elhárítását, egyéb vízgazdálkodási célú beruházás azonban nem volt.     

A tavaly októberben indult és 2023 márciusában záruló beruházás keretében az árkokat szilárd burkolattal látják el, illetve felújítják a község teljes csapadékvízelvezető-rendszerét. A fejlesztés eredményeként Magyarszerdahelyet és az újnéppusztai településrészét is meg tudják védeni a csapadékvíz okozta károktól.

MTI

(Borítókép: utazitthon.hu)