Művészeti alkotásokkal küzd az iskolai erőszak visszaszorításáért egy bűnmegelőzési pályázat

facebook megosztás

Az iskolai bántalmazás művészeti megjelenítését kéri a diákoktól a Játék a jövőért bűnmegelőzési pályázati felhívás. Az általános iskolák felső tagozatosai – egyebek mellett – lefesthetik, lefényképezhetik vagy versebe szedhetik a témával kapcsolatos gondolataikat. A verseny célja a bántalmazás visszaszorítása az iskolai közösségekben.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 10 millió forintos pályázati támogatását a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület nyerte el. A szervezet az összegből két fő programelemet valósít meg, az egyik egy ötvenalkalmas drámapedagógiai foglalkozás felsős tanulóknak, a másik ennek a kiegészítő tevékenysége, a művészeti pályázat.

–  A pályázatnak a nyertese a Civil Kerekasztal Egyesület és a Kanizsai Fiatalok Közössége, mint szolgáltató jelenik meg ebben a programban. Elég sokrétű az együttműködés velük, kezdve onnan, hogy a foglalkozás forgatókönyvét Nikolics Zsanna, az egyesület elnöke készítette el, illetve együttműködő partnerek a művészeti pályázat végrehajtásában is – nyilatkozta Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnöke.

A Kanizsai Fiatalok Közössége vizuális, valamint irodalmi kategóriában várja az alkotásokat.

Én azt mondom a fiataloknak, hogy bátran kísérletezzenek és hozzanak valami újat vagy meghökkentőt. Az a lényeg, ha ránézünk a pályaművekre – és talán ezt tudnám tanácsként javasolni nekik –, akkor azt érezze belőle a zsűri, hogy ők tényleg elmondják az érzést, hogy milyen, amikor egy iskolai bántalmazás szemtanúi, elkövetői vagy áldozatai – hangsúlyozta Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület elnöke.

Majdnem minden osztályban van egy olyan gyerek, aki bántalmazásnak van kitéve, akár testileg, akár lelkileg, például csúfolással - hangsúlyozta Tóth László. A bűnmegelőzési alosztályvezető elmondta, hogy az online tér nyújtotta lehetőségek miatt a bántások sajnos gyakran iskolán kívül is folytatódnak.

Azért is tartjuk fontosnak az ilyen új típusú kezdeményezéseket, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy ne legyen valaki áldozat, hogyan tud ez ellen védekezni. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy miért ne bántsunk másokat, illetve egy adott szónak, egy mondatnak, egy kis gúnyolódásnak milyen komoly következménye van. Abban az esetben, ha a művészetet használjuk eszközként, kommunikációs csatornaként, hisszük és valljuk, hogy sokkal nagyobb sikereket érhetünk el, mint egy hagyományos, előadás formájában eljuttatott üzenettel – emelte ki Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A pályamunkák beküldésének határideje május 19-e, a műveket a civilkerekasztal@gmail.com e-mail-címre várják. További információ a www.kfknagykanizsa.hu oldalon található.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.