Nagykanizsán 700, Zalaegerszegen 60 dolgozójának mond fel a Tungsram októberig

facebook megosztás

1600 dolgozóját bocsátja el több ütemben a Tungsram öt gyárában, Zalaegerszegen 60 munkavállalót érint az elbocsájtás, négy ütemben, 2022. július és október között. Nagykanizsán 700 dolgozó szerződését szünteti meg a Tungsram. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor. 

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig - közölte a cég az MTI-vel szerdán.    

Ezt követően tette közé Facebook-bejegyzését Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Ebből tudhattak meg a további részleteket a kanizsai olvasók is. A bejegyzés szerint, Zala megyében két üzemet érint a leépítés. (Zalaegerszeg és Nagykanizsa). Zalaegerszegen jelenleg 295 fő dolgozik a Tungsram helyi üzemében. A mai bejelentés alapján közülük 60 munkavállalót érint az elbocsájtás, négy ütemben, 2022. július és október között. Nagykanizsán 700 dolgozó szerződését szünteti meg a Tungsram.

Balaicz Zoltán: Zalaegerszegi lépések a Tungsram mai bejelentésével kapcsolatban


Balaicz Zoltán polgármester, Zalaegerszeg Fotó: Facebook

Az amerikai General Electric 2018-ban eladta magyarországi üzemeit (Kisvárda, Hajdúböszörmény, Budapest, Zalaegerszeg, Nagykanizsa) Jörg Bauer német befektetőnek, aki újra Tungsram néven vitte tovább a vállalatcsoportot 3100 dolgozóval.

A mai napon a Tungsram a kialakult nemzetközi gazdasági problémákra hivatkozva mind az öt telephelyét érintő 1600 fős létszámleépítést jelentett be.

A cég a koronavírus világjárvány és a nyomában érkező nemzetközi válság miatt az elmúlt két évben elvesztette megrendeléseinek 80 százalékát. Ezt tetézte a globális ellátási nehézségek kialakulása és az energiaárak világméretű drasztikus megugrása. A helyzet az orosz–ukrán háborúval tovább eszkalálódott, ráadásul néhány futó orosz projektet is le kellett idő előtt zárniuk.

Zala megyében két üzemet érint a leépítés (Zalaegerszegen és Nagykanizsán). Zalaegerszegen jelenleg 295 fő dolgozik a Tungsram helyi üzemében. A mai bejelentés alapján közülük 60 munkavállalót érint az elbocsájtás, négy ütemben, 2022. július és október között. Nagykanizsán 700 dolgozó szerződését szünteti meg a Tungsram.

Fontosnak tartom, hogy a zalaegerszegi üzemben érintett dolgozók minél gyorsabban el tudjanak helyezkedni, hiszen ennek a 60 családnak a megélhetése fontos a közösségünk számára. Ezért a mai napon felvettem a kapcsolatot több zalaegerszegi, a létszámát szerencsére jelentősen bővíteni szándékozó vállalat vezetőjével és a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával. Ennek alapján a megkeresett cégek a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát is bevonva meg fogják keresni mind a 60 érintett dolgozót, konkrét állásajánlatot téve nekik. Természetesen biztosan lesznek, akik más irányban szeretnének mozdulni, vagy saját elképzeléseik alapján keresnek, akár találtak is új munkahelyet, de ettől függetlenül valamennyi érintettet szeretnénk megkeresni.

A Tungsram zalaegerszegi üzeme nagyjából 200 fős dolgozói állománnyal folytatja tovább a tevékenységét, reméljük, hogy ez a létszám és a vállalat a továbbiakban már stabilan tud működni.

Zalaegerszeg, 2022. április 27.

Balaicz Zoltán polgármester

Zalaegerszeg polgármesterének közleménye itt érhető el»

Ezzel egy időben Cseresnyés Péter Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, miniszterelnöki biztos is bejegyzést tett közzé a Facebookon.

Ebből követői és azok, akik nincsenek letiltva az oldaláról megtudhatták az elbocsátásokhoz vezető okokat. Azt is közölte: amikor szembesült a cég által meghozott döntéssel, szinte minden lehetséges megoldást felkutatott.

Többek közt a cég vezetésének segítve a háttérben számos egyeztetést folytatott, hogy a kialakult helyzetre minél hatékonyabb megoldást találjanak. (A dolgozók az nap, a széles nyilvánosság Cseresnyés Péter bejegyzésének megjelenése előtt egy órával ismerte meg a Nagykanizsán 700 fős elbocsátásra készülő cég vezetésének döntését.)

Bejegyzése szerint a cég számára jelentős megrendelést jelentő háttértárgyalásokat is kezdeményezett.

Kidolgozott egy komplex munkaerőpiaci programot, melynek keretében az lenne a cél, hogy az elbocsátásra kerülő dolgozóknak állásbörze keretében, még a munkaviszonyuk ideje alatt lehetőséget tudjanak biztosítani arra, hogy a városban lévő munkáltatóknál a felmondásukat követően azonnal el tudjanak helyezkedni. (Ez szerepel a cég közleményében is, a cég helyi HR-eseire hivatkozva.)

Cseresnyés Péter: (Cím vagy megszólítás nélkül)


Cseresnyés Péter Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, miniszterelnöki biztos Fotó: Facebook

Sajnálattal értesültem a Tungsram Operations Kft. létszámleépítésre vonatkozó döntéséről.

Bár a cég, mint minden piaci szereplő, a versenyszféra kockázati hatásainak van kitéve, fontos megemlítenem, hogy az elmúlt években jelentős kormányzati támogatást is kapott a megfelelő működtetés érdekében. Most úgy tűnik, a külső körülmények, a megnövekedett energiaárak, a covid-helyzetből adódó negatív következmények, és nem utolsósorban a szomszédunkban zajló háború jelentős nehézségek elé állította a vezetést.

Amikor szembesültem a cég által meghozott döntéssel, szinte minden lehetséges megoldást felkutattam. A háttérben számos egyeztetést folytattam, hogy a kialakult helyzet minél hatékonyabb megoldásában segítséget tudjak nyújtani a vezetésnek.

Egyrészt kezdeményeztem olyan háttértárgyalásokat, melyek a közeljövőben a Tungsram Operations Kft. részére jelentős megrendelést eredményezhetnek, enyhítve ezzel a leépítés következményeit.

Másrészt kidolgoztam egy olyan komplex munkaerőpiaci programot, melynek keretében az lenne a cél, hogy az elbocsátásra kerülő dolgozók részére egy állásbörze keretében, még a munkaviszonyuk ideje alatt lehetőséget tudjunk biztosítani arra, hogy a városban lévő munkáltatóknál a felmondásukat követően azonnal el tudjanak helyezkedni. Jelenleg mintegy 600-700 főre vonatkozóan van széles körű munkaerőigény számos Nagykanizsán működő cég tekintetében, és a nemrég bejelentett vagongyár is 1300-1500 fő foglalkoztatását tervezi.

Az érintett munkavállalók a közeljövőben konkrét és aktuális állásajánlatokat fognak kapni, a fent említett állásbörzén személyesen tudnak majd egyeztetni több munkáltatóval.

Bízom benne, hogy a háttérben végzett kezdeményezések jelentős segítséget fognak nyújtani a felmondással érintett munkavállalóknak, magam is próbálok megtenni mindent ennek érdekében.

Úgy gondolom, hogy nem az a megoldás, hogy a helyi baloldal politikai haszonszerzés céljából további negatív folyamatokat generáljon, és az amúgy is nehéz helyzetbe került embereknek még bizonytalanabb jövőképet vázoljon fel.

Ezennel felszólítom az ÉVE-frakció képviselőit, hogy ezzel a sajnálatos következménnyel kapcsolatban inkább megoldást javasoljanak, mintsem negatív hangulatot szítsanak, mert ez nem visz előre, az embereken az nem fog segíteni.

Cseresnyés Péter bejegyzése közvetlenül rámutató linkkel nem érhető el,  Facebook-pofilját itt lehet megnyitni»

A hírt és politikus társai bejegyzését követően három órával később posztolt Balogh László Nagykanizsa polgármestere is, aki egy hónappal ezelőtt még pletykának tartotta a Tungsram körüli híreket. Bejegyzésében lényegében megismétli ugyan azt, amit Cseresnyés Péter tett közzé.

Balogh László: Tisztelt Kanizsaiak!


Balogh László polgármester, Nagykanizsa Fotó: Facebook

Az elmúlt időszak nagy munkahelyteremtő bejelentése mellett, sajnos, most egy jelentős létszámleépítéssel kell szembenéznünk. Számos külső, a piacot érintő negatív hatás következményeként a Tungsram Operations Kft. nem tudja a jelenlegi keretek között tovább folytatni a termelés bizonyos részét.

Mindamellett, hogy városvezetőként szívemen viselem Nagykanizsa és az itt élők sorsát, szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldali politikai haszonszerzés által generált felelősségre vonás nem helytálló. Egy, a versenyszférában működő cégre nincs ráhatásunk, maximum annyi, hogy bizonyos ügyek mentén a lehetőségekhez mérten próbálunk segítséget nyújtani a cég vezetésének. Ennek kapcsán csatlakoztam jómagam is Cseresnyés Péter államtitkár úr komplex munkaerőpiaci programjához, melynek keretén belül szeretnénk segítséget nyújtani a felmondással érintett dolgozóknak.

A még munkaviszonyban álló, de felmondással érintett dolgozók részére konkrét állásajánlatokat tudunk biztosítani, ami remélhetőleg jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy minél előbb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A leépítéssel kapcsolatban biztató perspektíva a vagongyár által kínált 1300-1500 fő esetleges foglalkoztatása.

A további háttéregyeztetések révén bízom abban, hogy még elő tudunk állni olyan hírekkel, melyek ezt a nehéz élethelyzetet a lehető leghatékonyabban kezelik. Célunk a konkrét segítségnyújtás; épp ezért kérem, hogy az ÉVE-frakció is inkább előremutató javaslatokkal támogassa ügyünket!

Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere

Nagykanizsa polgármesterének közleménye itt érhető el»

A Tungsram nagykanizsai gyáregységében történtekről, az üveggyár leállásáról itt írtunk»

A cég szerda délután juttatta el közleményét az állami hírügynökséghez:

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig - közölte a cég az MTI-vel szerdán.    

A közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban.    

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba - közölték.    

A vállalat menedzsmentje a döntésről szerdán tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. "A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik" - írták.    

Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.    

Hozzátették, hogy az elbocsátások a Munka törvénykönyve szerint, az előírások betartásával zajlanak. A vállalat emellett szeretne gondoskodni munkavállalóiról, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartanak a környékbeli munkalehetőségekről. Segítséget nyújtanak önéletrajz összeállításában, álláskeresésben, a helyi HR-eseik állásbörzéket is szerveznek.    

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a közleményben kifejtette: a Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség, ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe. A koronavírus világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe. A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.     

A közlemény szerint a vállalat a reorganizáció ideje alatt is a vevők lehető legjobb kiszolgálására koncentrál elsősorban raktárkészletről. Ezt a készletet tudatosan építették fel az elmúlt év során meglévő szerződési kötelezettségeik teljesítésére, és üzletáganként további lépéseket is tesznek, ezekről folyamatosan tájékoztatják a vevőket.    

A Tungsramnál április 11. és 22. között már voltak részleges gyárleállások, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat "áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa". Jörg Bauer a Zalai Hírlap április 9-i számában úgy nyilatkozott: a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a cégcsoportot, csak az azonnali kormányzati segítség tenné lehetővé a történelmi magyar márka további működését.    

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával. A vállalat Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, termékeinek 93 százalékát exportálja, 100 nemzetközi piacon tevékenykedik értékesítési hálózata révén. A csaknem 4000 alkalmazottat foglalkoztató cég öt magyarországi gyárral működik, és 1600 beszállítóval, partnerrel van kapcsolatban.

MTI

(Borítókép: youtube.com)

 

 

 

 

 

   

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.