Percről percre a közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

facebook megosztás

12:33 - Polgármesteri tájékoztató

Fodor Csaba abban módosít, hogy a Tungsram SE-től tett megvonást, a Dózsa mellszobor elhelyezésének visszavonását, a Sétakert gyalogoshídjának kihúzását, a Hevesi-Rózsa körforgalom kitolását 2023-ra, a katonai emlékmű javaslatát, valamint a mozinak szánt pénzt az ÉVE nem szavazza meg.

Bizzer András szerint ezek nem azt jelentik, hogy nem valósulnak meg, csupán azt, hogy most nincs rájuk forrás.

Schauta Marcell Radics Bálintnak szólt: ő kérte a Tripammer utca felújítását, de forráshiány miatt most az is kikerült.

Balogh László kérte a jegyzőt, tegyen rendet. Azokat a pontokat, amiket kifogásolnak, ki lehet venni, de túl sok következménye nem lesz. A javaslatokról külön kell szavazni.

Így először Fodor Csaba módosításairól szavaznak a felek: 8 igen, 0 nem, 7 tartózkodás

A maradék részről is szavaznak: 15 igen, egyhangúlag elfogadták.

A nyílt ülés ezzel véget ért, zárt ülés következik.

12:27 - Város Napja

Fodor Csaba szerint dönteni kell arról, hogy megrendezzük a szabadtéri programokat. Erről most kell dönteni. Balogh László előterjesztése ezt nyárra tolná. Fodor Csaba úgy látja, a Dödölle Fesztivállal közösen kell megrendezni a programokat. Nem akar vitát nyitni, de Balogh Lászlónak májusig el kell készítenie a kiírást, azt pedig bizottság elé kell vinne. Nem a vita okán, hanem azért, mert a legutóbbi kiírás során is voltak olyan szervezetek, amelyeket maga a kiírás zárt ki.

Schauta Marcell szerint látni kéne egy rendezvénynaptárat a Kanizsa Aréna esetén, hogy azokat a rendezvényeket ne üssék ki. Látva azt, hogy a Giro-rendezvényre és a Petőfi karavánra is alig volt érdeklődő, fontos lenne, hogy ne szervezzenek egymásra.

Fodor Csaba módosításáról szavaznak: kiírás május 10-ig, a rendezvény pedig szeptemberben lenne. 14 igen 0 nem 1 tartózkodás.

12:22 - Vita nélkül haladunk

Sem a TOP-os projekt sem a Modern Városokról készült beszámoló nem hozott vitát. A beszámolók is simán átmentek, a következő vitás pont a Város Napja lehet. Elfogadta a testület azt is, hogy Sári Nándorról nevezzék el a kajak-kenu telepet. 13 igennel fogadták el, Berta Krisztián és Gábris Jácint nem szavazott.

12:03 - Szabad-e kivonulni? A Kormányhivatal szerint igen

A Fidesz-frakció kivonulásáról az előszóban olvashatnak. Erdős László elmondta: csak a tartós távollét esetén elnökölhetett volna Károlyi, ez nem állt fent, így törvénysértés történt. Fodor Csaba szerint hoztak akkor olyan döntést, aminek köszönhetően már 3 millió forintot kapott a város, s abban sem kívántak részt venni a fideszes képviselők, hogy tárgyaljanak a Tungsramról. Majd Balogh  László a Facebookon üzengetett, hogy Fodor Csaba akart pletykák alapján tárgyalni. Azt nem gondolja a frakcióvezető, hogy ha marad a Fidesz, a Tungsramot meg lehetett volna menteni, de fontos lett volna az egyeztetés. Elmondta: a közgyűlésen történteket hatályosnak tekintik.

Szabó Szilárd a kivonulásról azt mondta, az ok világos és egyértelmű. Balogh László nyílt levele szerinte minden lényegi információt tartalmazott. Április harmadika után egyértelmű: sem a fideszes képviselők, sem a városlakók nem kérnek abból, hogy az ÉVE csak úgy ripsz-ropsz összehívjon egy közgyűlést. Emlékeztetett: amikor részt vettek, a Város Napjáról tárgyalták, majd beléjük fojtották a szót vagy lehazugozták.

Megjegyzés: Berta Krisztián hazugozta le Szabó Szilárdot, valamint Radics Bálintnak volt egy előterjesztése a halasztásról, amit nem fogadtak el.

Károlyi szerint Szabónak nagyon nagy önmérsékletet kéne tanúsítania. A választásokat pedig lehet emlegetni, de olyan túl büszke nem lehet arra, hogy 6 szavazattal nyert Nagykanizsán Cseresnyés Horváth előtt. Szólt Erdőshöz is: a tartós kifejezést kell megítélni. Szerinte annak, hogy a Fidesz kivonul, mint Zrínyi Miklós, annak vállalni kell a következményét. Ezt a kormányhivatal sem merte felvállalni, hiszen fontos döntések születtek, így inkább rábízta a közgyűlésre, hogy mérlegeljék az ülés jogosságát. 

Károlyinak szólt Szabó: hallgassa vissza azt az ülést, s neki is világos lesz, hogy mi hangzott el. Segít: ne az ő beszédében keresse a megoldást.

Erdős László: a jogszabály szövege nem mérlegelési kérdés, ezt Károlyi Attila el akarja mosni. A kormányhivatali döntés pedig eljárásbeli jogszabálysértésről beszél. A kormányhivatal véleménye nem arra terjed ki Erdős szerint, amerre az ÉVE viszi a vitát.

Balogh László magára vállalja, hogy ő hazudik a legtöbbet és a ő legalkalmatlanabb...de ez a vita ismét parttalan lesz.

Schauta Marcell szerint ezt a kérdést nem lehet elengedni. Az ülésen már az gyanús volt, hogy nem volt pogácsa. Ezek szerint a Fidesz akkor kivonul, ha nincs pogácsa.

A határozatokról szavaznak a képviselők: 13 igen 0 nem 2 tartózkodás. A vita ellenére tehát a Fidesz sem akarta megváltoztatni az ominózus ülésen hozott döntéseket.

11:58 - Kossuth tér -- avagy B. József ne tolhassa 180-al az Opel Vektráját

Károlyi Attila előterjesztése. Szerinte, ha a nagyhídtól közlekedünk a kápolna irányába, akkor nem szabadna elmenni a mostani úton, mert az parkoló lesz. Jelenleg a stoptáblától úgy indulunk el, hogy "egy életem, egy halálom". Hiszen, ha a Csengeryről B. József tolja az Opel Vektráját, akkor biztos, hogy találkoznak. Ezt kell elkerülni. Kulik Károly őrnagy dolgozta ki ezt a tervet, 5-6 éve. A terepviszonyok miatt újra át kell nézni ezt a tervet, így ezt beemeli az előterjesztésébe. 8 igennel, 7 tartózkodással fogadták el az előterjesztést.

11:18 - Érkezik a fő vita, újra itt az 588 millió

Balogh László felolvasta a határozatot, amely szerint csak az eredeti tételekre használható fel az összeg. Ami ma már nem is ér annyit, amire korábban számoltak. Így prioritási sort kell felállítaniuk.

Fodor Csaba szerint ezt a pontot nem fogják elfogadni. Balogh László kezdeményezzen személyes találkozást Pogácsás Tiborral, az egyeztetésen részt vesz Fodor Csaba és Horváth Jácint is. Ezt javasolják a polgármester úrnak.

Bizzer András szerint ez semmi más, mint időhúzás. Hiába megy fel egy grémium, a minisztérium nem változtatja meg az álláspontját. Szerinte a választásoknak már vége, a politikai hangulatkeltésre már nincs szükség. Hiába támadták Cseresnyés Pétert, ő csattanós választ adott.

Megjegyzés: a kormánypárti képviselők és a kabinet tagjai közül néhányan cseresznyés kitűzőt vettek fel a mai ülésre. A szó- és a képjáték - nem nehéz kitalálni - Cseresnyés Péter győzelmére utal.

Fodor Csaba ő próbált higgadt maradni, de ez már nem az a szint. Nincs egy fillére se a városnak, hiszen bent van a Sberbankban. A Fidesz szerinte ugyanazt mondja most, mit tették a 19-es udvarnál. Holott, amikor ő elment személyesen tárgyalni Zalaegerszegre, sikerült meggyőzni a Tervtanácsot. Így, ha most felmennek, annak is lehet sikere. Bár kéri Balogh Lászlót, ne ő vezessen, hiszen Fodor Csaba félti a testi épségét. Kérte, ennyire hadd legyen önző. Két héten belül ezt a megbeszélést össze tudja hozni Balogh László. Azon a két héten pedig már nem múlik semmi.

Balogh László szerint ez egy huzavona. Ha tavaly júliusban elfogadják az ő listáját, nem itt tartanának, s lehet, a Víztoronyt sem kellett volna kidobni ebből a listából.

Schauta Marcell a támogatói okiratból idézett. Olyan gumiszabályok vannak szerinte az okiratban, ami alapján az államtitkár visszadobása, teljesen indokolatlan. Szerinte a levelezésnek így semmi értelme.

Balogh László szerint egy jogász veszett el Schauta Marcellben, bár előadóművésznek nem lenne olyan jó, hiszen nem mindig tudja követni.

Bizzer Andrásnak az "okos enged, szamár szenved" szólás jutott eszébe. Szerinte az ÉVE-frakciónak azt a kérdést el kéne engedni. A minisztérium kérésének minél előbb meg kell felelni, hogy az 588 milliót el tudják költeni. Bizzer András szerint a város érdekében el kell engedni ezt a történtet.

Szabó Szilárd arra világított rá, a kritikák helyett inkább köszönetet kéne mondani a minisztériumnak, hiszen a végdátum kitolását engedélyezték. Ami, látva a közgyűlésen történteket, igenis nagy szó.

Mikrofonon kívül szólt oda valaki az ÉVE részéről: küldjünk neki virágot!

Szabó szerint az, hogy újból egy határozat végrehajtására kötelezik a polgármestert, nem vezet sehova. Ahogy hozzájutnak fizikálisan az 588 millióhoz, le kell ülni a képviselőknek. Ő támogatni fogja a klímaberendezések kérdését is, amit az ÉVE hozott be, ellentétben azzal a ponttal, amit ő hozott be, és semmi sem történt vele azóta.

Gábris Jácint először szólalt fel. Szokásos kezdésével: sokat gondolkodott, hogy hozzászóljon...emlékeztetett: több tétel kapcsán is kiderült, hogy megvalósíthatatlan, ezért is kellett módosítani. Ő félre tudja tenni az egyéni körzet iránti érdekeit. Hiszen a konstruktivitásba bele kell férnie ennek. Igazat adott Szabó Szilárdnak abban, hogy valóban dicsérendő a pályázat kitolásának engedélyezése. Szerinte igenis meg kellene próbálni a személyes egyeztetést a minisztériummal, s lássák, hogy a két frakció egy egységes grémiumot küldd fel a fővárosba. Ezt a konszenzus jegyében meg lehet tenni.

Schauta Marcell kért még szót, folytatta a nemrégiben elkezdett passzus felolvasását. Ami alapján a határidő kitolása nem gesztus volt, hanem törvény által előírt lépés. Így arra kéri a testületet, próbáljanak meg kicsit komolyabbak lenni.

Megjegyzés: Schauta ezzel Szabó Szilárd mellett, frakciótársának, Gábris Jácintnak is odaszúrt.

Bizzer András a konszenzus alapján azt kérte: ezt a pontot fogadják el, viszont menjen is fel a küldöttség. Így mind a két fél akarta érvényesül.

Radics Bálint szerint ezt demokráciának nevezni elég vicces, hiszen a küldöttség tagjai között nincs fideszes képviselő.

Fodor Csaba válaszolt: a demokratikus működésnek nem feltétele, hogy legyen fideszes képviselő. Bizzer előterjesztése pedig azért nem támogatható, mert ha a korábbi pontot jóváhagyják, akkor miről tárgyalnának Pesten?

Gábris Jácint szerint ezt az időt igenis érdemes a megbeszélésre szánni. Hiszen ez politikától mentesen, de azt beleszámítva is érdeke ez mind a két oldalnak.

Szabó Szilárd szólalt fel. Ő támogatja Bizzer András javaslatát. Hozhatnak olyan javaslatot, hogy ne az akadályoztatás útjára lépjenek. Schauta által megfogalmazottak pedig nem automatizmus, igenis jóvá kell azt hagynia a minisztériumnak.

Végül Berta Krisztián szólt: legutóbb Balogh László azzal köszönt el: legyen béke. Szerinte Gábris javaslata pont ezt szolgálja.

Szabó Szilárd nyomott közben ügyrendit: szünetet kért, amíg kialakítják a végleges álláspontot.

Magyarán a vita a következő: elfogadják-e az eredeti listát és menjenek tárgyalni a módosítások lehetőségéért, avagy nem fogadják el az eredeti listát, csak felmennek tárgyalni Budapestre.

Heves összeszólalkozás a szünetben. Eredmény: nincs konszenzus.

Így az első szavazás Bizzer András módosítója: 7 igen 5 nem 3 tartózkodás -- nem fogadták el. Károlyi, Horváth és Gábris Jácint tartózkodott.

A tárgyalásról: 8 igen 3 nem 4 tartózkodás -- a közgyűlés elfogadta, irány a minisztérium. Balogh László, Bizzer András, Dénes Sándor és Radics Bálint tartózkodott.

10:29 - Városfejlesztő beszámolója

Bizzer András szerint kevés pályázatot tudunk igénybe venni, így nem is fog fejlődni a város. Emlékeztetett egy 30 millió forintra, amit az év közepén kért a Városfejlesztő, de nem lett elhasználva. Akkor minek adták oda? Válaszokat nem kaptak sem Fodor Csabától, sem Czirákinétől. Szerinte azért is működik rosszul a Városfejlesztő, mert számos projektről lehet olvasni, amelyek nem haladnak. Az ügyvezető pedig a minisztériumra mutogat, holott több esetben is olyan hiánypótlásokról van szó, ami arra utal, hogy rosszul lett összerakva az anyag. S a késlekedés szerinte odáig fog fajulni, hogy forrást vesztünk, szerinte erre jó példa az energetikai projekt. Szerinte a céget meg kell erősíteni, hogy jobban végezze a munkát. 

Horváth Jácint kért szót. Úgy látja, Bizzer András már pályázati szakértő is. Ez a felszólalás szerinte semmi más, csak alaptalan vádaskodás. A 30 millió forintot pedig már rég elköltötték volna, de a kormányzat nem tud kiadni egy normális útmutatót, így nem tudják elkölteni. A késlekedésekről: minden helyen beakasztanak, pl a Kincstárnál, szégyelljék magukat! Bizzer András szerint akkor jól működött a cég, amikor egy csömöri alapítványnak felmondhatatlan szerződésben adott 10 millió forintot? Miközben a beruházások nem indultak meg. Nézzék meg, hogy a nagyberuházások közül mennyi indult meg.

Schauta Marcell szúrt oda mikrofonon kívül: a Kanizsabike...

Bizzer szerint rengeteg volt ott korábban a munka, azt a beszámolókból megtapasztalhatták. A munka jól ment, Hederics Erika pedig jól végezte a munkáját. Ezt az is mutatja, hogy amely beruházások most megvalósulnak, azt mind ő készítette elő.

Fodor szerint megkönnyítené a békés egymás mellett élést, ha nem féligazságokat közölne Bizzer András. Az energetikai pályázathoz pedig hónapokig hozzá sem nyúlt a Kincstár. Az elsőről pedig elfeledkezik a Fidesz, holott több milliót bukott miatta a város. A halott pénzről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202010/a-legfontosabb-a-fejlodes-1-milliard…

A nagyberuházásokat pedig hosszan lehet sorolni, de attól még, hogy a menedzseri pénzeket elköltötték, az még nem jelenti azt, hogy elkészültek.

Horváth visszavonta megjegyzése bizonyos részét, ugyanakkor azt megjegyezte: Bizzer Andrásnak frakcióvezetőként is súlyos felelőssége volt abban, hogy miként működött ez a cég a váltás előtt.

Szabó Szilárd szerint sokszor felemlegetik azt a bizonyos 40 millió forintot, de az 588 millióra nem gondolnak, holott az emelkedő árak miatt lassan teljesíthetetlenné válik a fejlesztési sor. Így a 40 milliónak a sokszorosát vesztette el a testület a késlekedés miatt.

Horváth jött viszontválasszal: Szabó tételesen sorolja fel, hogy hol késlekedett ebben az ügyben a Városfejlesztő. A közbeszerzést már tavaly tavasszal ki akarták írni. Horváth tudja, hogy ez miért nem sikerült, de Szabó Szilárd tudja?

Balogh László szerint a tetemre hívás rossz műfaj.

Schauta Marcell kapott szót. Azt kérdezi Szabótól, a versenyuszoda vagy a ferences kolostor csúszása hány milliárd veszteséget okoz a városnak? Mert, ha a Kanizsa Arénából indulunk ki, ami kétszer annyiból készült el, és fele akkora lett, ráadásul lift sincs benne, akkor itt is sok milliárdról beszélünk.

Szabó Szilárd kapta vissza a szót. Az uszoda miatt szerinte egy fillért nem bukott a város. A késlekedés szerinte pont azért történik, mert a kanizsai városvezetés hozzáállását fentről is látják. Szerinte az uszodát úgyis el fogják gáncsolni, arról nem beszélve, hogy ez is súlyos kiadásokba kerül majd a városnak. Szabó Szilárd szerint ő nem vádaskodott, csak feltett egy kérdést, hogy ez a késlekedés mennyibe fog kerülni.

Fodor Csaba nem érti, hogy Szabó Szilárd miket beszél. Ezért megkérdezi: mondja meg, hol és milyen magatartást tanúsított a frakció az uszoda, a sportcsarnok, a ferences kolostor, a déli elkerülő és a konferencia-központ kapcsán, ami miatt ezek késlekednek. Miután ezt Szabó Szilárd határozottan állította, biztosan meg fogja válaszolni, hogy kéne viselkedni, hogy a fejlesztések elkezdődjenek. Az uszoda működtetése kapcsán pedig azt mondani, hogy a város fogja fizetni, maximum addig lesz helytálló, amíg nem tesznek úgy, mint Zalaegerszegen, ahol megkérték az államot, hogy a fenntartási költségeket adja oda. 

Balogh László szerint vannak valóban olyan késlekedések, amelyek szomorúsággal töltik el, de azt, hogy ezt minden közgyűlésen egymás szemére hányják, nem tartja helyénvalónak.

Bizzer András az energetikai pályázat kapcsán olvasott fel egy passzust. "A kért műszaki hiánypótlásokat a nyári hónapok alatt elvégeztük" - ez Bizzer szerint késlekedés, hiszen 2 hónapba telt a pótlás. Erre szükség sem lett volna, ha alapvetően jól dolgozzák ki.

Balogh László lezárta a vitát: 8 igen, 5 nem, 2 tartózkodás - Szabó Szilárd és Tóth Nándor tartózkodott.

A Vízmű pontját gyorsan elfogadták, majd 10 perc szünetet rendelt el a polgármester.

10:27 - Sportcsarnok zárt - Uszoda nem?

Erről ment a vita, Horváth Jácint vetette fel, Balogh László szerint az előterjesztő kérheti, s így is tett. A testület elfogadta az Uszoda és a VG Zrt beszámolóját is. Utóbbi nehéz helyzetéről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202204/zako-laszlo-szerint-elkerulhetetlen-…

10:10 - Médiaház beszámoló

Fodor Csaba arra kéri a testületet, fogadják el.

Balogh László kifejtette, miért nem lett ő az előterjesztő. Szerinte a beérkezett anyagnak politikai színezete volt, ez így egy szimbolikus lépés, hogy nem ő terjesztette elő. Balogh László szerint a független és az objektív jelző nem állja meg a helyét a Kanizsa Médiaház kapcsán. Emlékeztetett a sajtóperre, helyreigazítás, ócsárlás. Ezért elfogult szerinte a tájékoztatás, ráadásul kap Tar Mihálytól negatív megjegyzéseket. S a népszavazás kapcsán úgy véli, egy trágár szöveg jelent meg.

Fodor Csaba kapott szót. Amit Balogh László elmondott, annak semmi köze az előterjesztéshez, hiszen az a mérlegbeszámoló. Amit elmondott, az egy vélemény. S alapvetően ki az a Gazdag Attila? Valamint nézzen már körül, hogy a "neves" médium kapott sajtópert az elmúlt hónapokban. Fodor emlékeztetett a Kibeszélő című műsorunkra, ami vágatlanul kerül adásba, ott normálisan el lehetne beszélgetni ezekről a témákról.

Balogh László azt indokolta meg, miért nem ő az előterjesztő.

Schauta Marcell felhívja a figyelmet az SZMSZ-re. A polgármesteri kabinet dolga az, hogy a meghívókat, közleményeket összegyűjti és küldi a Kanizsa Médiaház számára. S tudomása szerint semmilyen kapcsolatot nem tartanak a Médiaházzal, így ezt a feladatot nem látják el. A Médiaház kritikái előtt olvassák el a saját SZMSZ-üket.

A konfliktust elismerte Balogh László. Szerinte Tar Mihály, ha úgy nyilatkozik, hogy Balogh László beliftezett a városvezetői bársonyszékbe - az igenis rosszindulatú. De Fodor Csaba is megköszönte korábban Tar Mihálynak, hogy Balogh, Bizzer, Cseresnyés ellen működtette a tévét.

Károlyi Attila szólalt fel. Amiket Schauta Marcell felolvasott, az nem lehetőség, hanem jogszabály, annak eleget kell tenni, akkor is, ha nem tetszik, amit írnak rólam az újságban. Károlyi szerint a média terén el kell ásni a csatabárdot.

8 igen 6 nem 1 tartózkodással fogadták el a beszámolót. Tóth Nándor volt, aki tartózkodott.

09:53 - Rendőrségi beszámoló

Berke László kapitányságvezető értékelte az évet. Elmondta: a karantén-ellenőrzések és a létszámproblémák alaposan megnehezítették a dolgukat, de az átvezényléseknek köszönhetően ezeket is megoldották. Majd PPT-s bemutatóval készült, több kiemelt ügy, például egy óriási drogfogás kapcsán. A bűncselekmények mintegy 80 százalékát eredményesen fejezték be. Tavaly csökkent a személyi sérüléses balesetek száma, ezt sikerként is el lehetne könyvelni, de ha az ittas vezetők, elsőbbséget meg nem adók számát is vizsgálják, az lényegesen árnyalja képet. A legtöbb baleset Kanizsán még mindig gyorshajtás miatt következik be. Kiderült, hogy fix trafiboxra nyertek pályázatot. Ezt a Teleki utcában helyeznék el. Erre tettek is felajánlást az önkormányzatnak, de elutasították, így másik önkormányzatban helyezik el. Ő is megemlítette, hogy a választások különösebb rendbontás nélkül zajlottak.

Balogh László a trafibox kapcsán arra kérte Berkét, fogadja el, a Sberbank-ügy miatt erre nem költhetnek. A polgármester türelmet kér, nem végleges elnapolást.

Fodor Csaba kért szót. Köszönetet mondott a frakciója nevében: hosszú évek óta nagyon jó az együttműködés az önkormányzat és a rendőrség között. Ennek most kicsit ellentmond a levél, de erről az ÉVE-frakciónak nem volt tudomása, így ezt kezelje úgy, hogy Balogh László levele volt. Ezért arra kéri a hivatal kollégáit, az újból beérkező levelet azonnal küldjék az érintett bizottság elé, hogy segíthessenek Balogh Lászlónak jó döntést hozni. A kamerarendszer fejlesztése pedig, amint a város anyagi helyzete normalizálódik, folytatódni fog.

Károlyi Attila a Teleki utcán tett említést. Egy biztosító cég 5-6 éve megfestette az utat, az önkormányzat fellépése velük szemben eredménytelen volt. Ezért arra kéri a rendőrséget, hogy ők is lépjenek fel.

A pontot 12 igen 0 nem 3 tartózkodás mellett elfogadták.

09:12 - Interpellációk

Fodor Csaba egy pontot hozott: vizsgálják meg, hogy a bíróság előtti útszakaszon a kiemelt építmény megfelel-e a KRESZ-szabályoknak, ez gyalogátkelőnek minősül-e.

Berta Krisztián 4 kérdéssel élt. Az első: a Csengery út páros oldalán is fel kellene festeni parkolókat. Hasonló a másik két témája: felfestéseket kérne a Kölcsey és a Herman Ottó utcába.Valamint egy 30-as táblát rakatna ki az Erzsébet tér keleti oldalára, a vendéglátóhelyek teraszai miatt.

Szabó Szilárd jött: ő már korábban nyomott gombot, de nem vették észre, ezért nem interpellációval kezdett. Hanem megköszönte a Fidesz-KDNP részére a választás tisztaságát biztosító személyek munkáját. S gratulált Cseresnyés Péternek a Fidesz-frakció nevében. Ő is 4 kérdést hozott: Szabadhegyen a vízelvezetőcsatorna-rácsának problémáját vázolta. A Sugár utcára is kitért, több négyzetméteren eltűnt a felső réteg az útszerkezetből, ezen szerinte javítani kell. Tegnap is megtörtént a következő interpellációja: az Ady utca burkolatára hívja fel a figyelmet, tegnap a szeme láttára egy 3 éves kislány elesett a hiányzó burkolati elem miatt. Ezt ellenőrizni kell, hiszen előbb utóbb ebből baleset lesz. Az utolsó észrevétele a Tripammer utcai garázssor kapcsán jött. A helyiek jelezték neki, hogy a garázsoknál Horváth Jácint és csapata kampánytevékenységet folytatott, az önkormányzati tulajdonú garázsokból. 

Károlyi Attila következett: Szabó Szilárdnak reflektált. A szabadhegyi vízelnyelő beépítése már az ő bizottsága előtt is szerepelt. Ott Károlyi szerint brutális munkát kéne elvégezni. Emlékeztette Szabó Szilárdot: lemondott-e már az Arénánál betöltött szerepéről.

Szabó mikrofonon kívül szólt oda: az interpellációk nem az ő kommunikációjuk része, majd szünetben megbeszélik.

Károlyi is gratulált Cseresnyésnek, hozzátette: a városban 9 szavazattal nyert Horváth Jácint előtt. A volt nyomda kérdését is felhozta. A 19-es udvar bontása hamarosan befejeződik, ezért azt javasolja, hogy egy hálóval feddjék el a régi nyomda épületét, a jazz-zenészek arca helyett. A hálón pedig lehetne az esetleges új épület kontúrja. Felvetette a Vasemberház elhanyagoltságát, szerinte a turisták is döbbenten nézik az állapotokat. A Vásárcsarnok brutális helyzetét sem hagyta szó nélkül: az átjáróként használt területet szerinte vagy el kellene zárni vagy járdát építeni oda. Azzal zárt, hogy továbbra is aggódik a Gépgyárban hagyott műkincsek sorsa miatt.

Dénes Sándor már tavaly szeptemberben jelezte, hogy a Kiskanizsai-iskola bejáratánál áldatlan állapotok vannak, de azóta sem történt semmi, hiába írták neki korábban azt, hogy megvizsgálják. Kéri, tájékoztassák őt is, mi lett a vizsgálat eredménye. Ismét kitért a régóta húzódó energetikai projektre, ami a BLG-t is érinti. Azt kérdezi, mikor indul már el a közbeszerzés. A harmadik pontja: megkeresés érkezett Kiskanizsa második főutcájából, a Varasdi utcából. Ez egy annyira szűk rész, hogy két autó is nehezen fér el egymás mellett. Ezért azt kéri, vizsgálják meg az út szélesítésének lehetőségét. A negyedik felvetése: az útpadkák zúzalékkal feltöltése már elindult, de arra kéri a Via Kanizsát, folytassák a munkát. 

Fodor Csaba szólalt fel ismét: Balogh László tájékoztassa a képviselőket és a városlakókat, hogy mi történik a Tungsramban. Ez Kanizsán mintegy 1000 embert érint. Emlékeztetett: ők már márciusban is felelősen akartak eljárni, de akkor az volt a válasz, hogy Fodor Csaba ne üljön fel a pletykáknak. Fodor szerint a Fidesz-frakció szándékosan félrevezette a helyieket. De ez már a múlt, a jelenben arra kéri Balogh Lászlót, vegye fel a kapcsolatot a kamarával, hogy miként tudnak segíteni az elbocsátott embereknek. Hívjon össze egy egyeztetést, amin ő és Horváth Jácint is szívesen részt fognak venni.

Balogh László szerint a problémát ők is magukénak érzik, attól függetlenül, hogy ez egy magáncég magánügye. Ők márciusban nem a problémát kérdőjelezték meg, hanem azt, hogy egy kampányidőszakban nem a pletykákat kell felemelni. Tegnap találkozott Jörg Bauerrel - Tungsram elnök-vezérigazgatója - és Kupó Csabával - a helyi szakszervezeti elnök - is. Utalt arra, hogy a Tungsram többször volt már nehéz helyzetben, de kormányzati segítségnek köszönhetően 2018-ban is sikerült megmenteni. Az a helyzet, hogy 4 ütemben elküldenek az országban 1600 főt, ez valóban előállt, Kanizsán ez 700 + 200 embert érint. Ez egy súlyos szám. A törődés folyamata már elindult, ahogy a polgármester fogalmaz, s a 4 ütem még a legkisebb rossz, hiszen így lehet segíteni az embereknek új munkát találni.

Bodó László szólalt fel. A Toldi Miklós Postakert felőli garázssornál élők panaszolták, hogy beáznak a garázsok, ezzel foglalkozzon a Vízmű.

Schauta Marcell arra kéri a polgármestert, hogy a háborúról érkező rossz hírek miatt a közgyűlést is tájékoztassák a polgári védelem helyzetéről, hogy Kanizsa mennyire van erre felkészülve.

Radics Bálint jött. Tavaly két pozitív döntés is született beruházások kapcsán a Triapammer utcában a buszmegálló és az útburkolat kapcsán, valamint Miklósfán a Bocskai utca vízelvezetési problémája. Arra kéri az önkormányzatot, hogy ezeket kezelje kiemelt feladatként. A másik felvetése pedig a Giro kapcsán jött. Megköszönte a hivatal és a Via Kanizsa munkáját, akik azon dolgoznak, hogy Kanizsa a szebbik arcát mutassa. Lesznek lezárások, de ezeket időben kommunikálni fogják. Szerinte érdemes korán érkezni, hiszen 2 órával a mezőny előtt le lesznek zárva az utak. Arra buzdítja a város lakóit, hogy buzdítsák a magyar versenyzőket, és éljék át a Giro-hangulatot.

Tóth Nándor 2 kéréssel érkezett. Az első, hogy a bajcsai művház rendkívül rossz állapotban van, még a megközelítése is sokaknak nehézséget jelent. Ezért egy korlátot kérne. A másik kérése pedig a Nagyrác utcai orvosi rendelővel kapcsolatos. Mindenki örül a fejlesztésnek, de a belső udvar és a kerítés állapota méltatlan az épülethez, ezek felújításához kérne segítséget.

Ezzel lezárult az interpellációk szakasza.

09:11 - Ferincz tiltakozás és a szakvélemény

A rövid szünet után a jegyző elmondta: jogszerű Balogh László lépése a Vízmű kapcsán. Fodor Csaba jelezte: elfogadja, de ezek után ők is így hoznak döntéseket. Balogh László ismét felszólította Ferincz Jenőt, üljön le vagy hagyja el a termet. Ezúttal Ferincz Jenő elfogadta az intelmet, leült a vendégek közé.

09:01 - Kezdünk

Balogh László felelevenítette a választást, ami számára a demokrácia ünnepe volt. A nyitóbeszédet Ferincz Jenő performansza zavarta meg. Két táblával állt a polgármester elé. Balogh László elmondta, még hagyja ezt, de nem sokáig. Majd Virág Benedek: Békesség-óhajtásából idézett, mondván három fronton is békét szeretne a közgyűlésen. A napirendek kapcsán kiderült: az Aréna pontja zártra kerül, a rendőrség beszámolóját előre hozzák, míg a Kanizsa Médiaház pontját nem Balogh László, hanem Fodor Csaba terjesztette elő, a Vízművel kapcsolatos pontot pedig levenné a polgármester.

Fodor Csaba nyomott ügyrendit: az utóbbi kapcsán tett fel kérdést a jegyzőnek. Fodor szerint Balogh László ezzel a lépéssel szórakozik a Vízművel, szakvéleményt kért a jegyzőtől, hogy ez így rendben van-e. 

A jegyző jelezte - szünetet kér a döntés kapcsán.

A szünet előtt Balogh László felkérte Ferincz Jenőt, távozzon vagy hívja az illetékeseket.

8 perc tárgyalás után jön a pauza.

Közben Ferincz Jenő elmondta, a levelei címzettjei közül senki nem írta alá, pedig tollat is adott nekik.


Ferincz Jenő - egyik - levele

Előszó:

Részletesen beszámoltunk a választások végeredményéről – itt olvasható a cikk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202204/a-falvak-is-dontottek-valasztas-del-zalaban A 03-as zalai körzetben is magabiztos volt a kormánypárti siker, Cseresnyés Péter több mint 25 ezer szavazatot kapott, míg Horváth Jácintra 18466 voks érkezett. Napokig hallható volt a Rádió1 „naprakész” helyi híradásában, hogy nem csak a Fidesz, de Cseresnyés is történelmi győzelmet aratott, hiszen a kormánypárt sosem kapott még ennyi szavazatot Kanizsán belül.

Többször hallottunk már olyan Vasemberház-környéki pletykákat, hogy megpróbálják a felek csendesebb mederbe terelni a közgyűlési vitákat, erről információink szerint most is zajlott telefonos egyeztetés a felek között. Hogy sikerül-e, azt meglátjuk.

Vitás pontokból ugyanakkor nincs hiány: jönnek a városi cégek beszámolói, a Vagyongazdálkodás helyzetéről már hírt adtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202204/zako-laszlo-szerint-elkerulhetetlen-hogy-emeljek-az-onkormanyzati-lakasok-berleti-dijat de terítéken lesz még a Kanizsa Aréna, az Uszoda és a Kanizsa Médiaház. Utóbbi esetében – ismerve Tar Mihály és Balogh László kapcsolatát – https://kanizsaujsag.hu/hir/202105/reagalt-az-eljen-varosunk-egyesulet-tar-mihaly-menesztesere – nem lennénk meglepve, ha kialakulna némi csörte. Ugyanakkor Tar Mihály a mai ülésen betegsége miatt nem vesz részt.  

A béke legnagyobb próbatétele a 8-as pont lehet. Nem fogadta el ugyanis a Belügyminisztérium az 588 milliós fejlesztési lista módosítását – erről Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár levélben tájékoztatta nemrégiben a képviselő-testületet. Már a Tulajdonosi Bizottság ülésén is kialakult egy kisebb vita, mondván csak a beruházási elemek változtak, a célok nem, ezt pedig engedélyezi a kiírás. A fejlesztési szappanopera tehát folytatódik.

Érdekes kérdés lehet még a Kossuth tér forgalmi rendjének felülvizsgálata és a Modern Városok Program. Nemrégiben a kivonulás kapcsán megjött a megyei kormányhivatal válasza, amely szerint nem volt jogszerű Károlyi Attila elnöklése. Előzmények: https://kanizsaujsag.hu/hir/202203/kozgyulesi-sorok-a-hazugozastol-a-kivonulasig De szintén nagy érdeklődés övezte a Város Napja helyzetét. A rendezvény aktáját ma újra megnyitják a városatyák, s biztosan előkerül a Tungsram-ügy is. A cég kapcsán megjelent legfrissebb információk a következők: megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. Részletek: https://kanizsaujsag.hu/hir/202204/megszunteti-a-hagyomanyos-lampagyartast-a-tungsram-elkuld-1600-dolgozot

Tegnap – megtörve a hosszú hallgatást – Balogh László is posztolt az ügyben. A bejegyzés hangneme azért túl nagy békét nem vetít elő: „városvezetőként szívemen viselem Nagykanizsa és az itt élők sorsát, szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldali politikai haszonszerzés által generált felelősségre vonás nem helytálló. Egy, a versenyszférában működő cégre nincs ráhatásunk, maximum annyi, hogy bizonyos ügyek mentén a lehetőségekhez mérten próbálunk segítséget nyújtani a cég vezetésének. Ennek kapcsán csatlakoztam jómagam is Cseresnyés Péter államtitkár úr komplex munkaerőpiaci programjához, melynek keretén belül szeretnénk segítséget nyújtani a felmondással érintett dolgozóknak.”

Mikó-Baráth György

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.