Szerelemféltésből 13-szor szúrt, emberölés kísérlete miatt kell felelnie

facebook megosztás

Egy 1981-ben született keszthelyi férfi 2016. év augusztusától szorosabb baráti kapcsolatba került gyermekkori ismerősével, egy nővel. Idővel viszonyuk párkapcsolattá alakult, a vádlott anyagi és érzelmi téren támogatta a nőt, illetve besegített a korábbi házasságából született két kiskorú gyermeke ellátásába.

A vádlott és a nő a gyermekekkel 2020 májusában egy várvölgyi ingatlanba költözött, azonban az élettársi viszonyuk nem volt harmonikus, 2020 telére megromlott. Ez idő alatt a nő szerelmi viszonyt létesített egy másik férfival, amiről 2020 decemberében a vádlott is tudomást szerzett. A gyakori viták miatt 2021 februárjában a nő a gyermekeivel egy várvölgyi önkormányzati tulajdonú házba költözött, azonban a vádlottal való kapcsolatot nem szakította meg, időnként visszatért hozzá, miközben a másik férfivel is kapcsolatban maradt.

2021. július 10-ét megelőzően a sértett és gyermekei 3 hétig a vádlottnál tartózkodtak, mely időszakban a másik férfivel nem tartotta a kapcsolatot, azonban a veszekedések folytatódtak, mire a nő a fiaival visszatért a részére kiutalt önkormányzati ingatlanba, és ismét felvette a kapcsolatot a másik férfivel.

2021. július 15-én a vádlott az esti órákban motorral elindult a nőhöz, akivel napközben telefonon már beszélt, azonban a házához érve észrevette, hogy a ház előtt áll a másik férfi gépkocsija. Ekkor csalódott és ingerült állapotba került, hazatért otthonába, elfogyasztott kb. 1,5 dl pálinkát, és miközben a párkapcsolaton gondolkodott, üzeneteket küldött a sértettnek interneten keresztül, melyekre a sértett nem válaszolt. Miután a vádlott megnyugodni nem tudott, elhatározta, hogy számon kéri a sértetteket a kialakult helyzet miatt, ezért 2021. július 16-án 1 óra után magához vett egy kb. 21 cm pengehosszúságú konyhai kést, és elindult a házhoz. A sértettek ekkorra már nyugovóra tértek, a házat bezárták, és mindketten elaludtak. A vádlott kb. 1 óra 10 perckor a ház bejárati ajtaját berúgta, majd a késsel a jobb kezében behatolt abba a szobába, ahol a sértettek aludtak, felkapcsolta a villanyt és "Megöllek, te cigány…, megdöglesz…" szavakat kiabálva elindult az ágy felé. A sértettek a fényre és a zajra felébredtek, a férfi megpróbált felülni, azonban a vádlott a késsel rátámadt, és a fején, a vállán, a felsőtestén, a bal karján és a nyakán többször megszúrta. A nyakat ért szúrás során a kés pengéje eltörött, annak egy 95 mm hosszúságú, a törésnél 25 mm szélességű darabja a sértett nyakában maradt.

A férfi a bántalmazás során védekezni próbált, az ágyról felállva megpróbálta a vádlottat magától eltolni, kezéből a kést kiütni, közöttük a szobában dulakodás alakult ki, melybe a nő is bekapcsolódott, és a férfi védelmében nekirontott a vádlottnak.

A vádlott ekkor könyökkel megütötte a nőt az arcán, aki ettől a földre került. A dulakodás a vádlott és a férfi között tovább folytatódott, melynek során a vádlott a törött késsel többször megpróbálta megszúrni a felsőtestén, miközben mindketten kisodródtak a konyhába.

A hangzavarra felébredtek a gyermekek, akiket édesanyjuk kiterelt a házból, majd ő is kimenekült. A vádlott ekkor a nő ellen fordult, és őt a késsel a kezében kergetni kezdte, miközben azt kiabálta, hogy „megöllek, te büdös k…a”. A nő a szomszédos lakás irányába menekült. A vádlott a teraszon utolérte, de az ott tartózkodó szomszédok fellépésének köszönhetően a sértett bejutott a lakásba, és a kezével próbálta zártan tartani annak ajtaját. A vádlott az ajtót benyomta, majd az arcán megütötte a nőt, aki védekezni próbált. Ennek során a törött kést sikerült kiütnie a vádlott kezéből, aki ekkor a hajába markolt, annál fogva a szoba felé húzta, fejét megütötte, illetve a padlózathoz ütötte, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz, te f… szopó cigány k…a”. A vádlott elkezdett eszköz után kutatni, majd a további bántalmazás szándékával az egyik fiókból kivett egy húsklopfolót, ezalatt azonban a nő kijutott a házból.

Időközben a férfi az épület előtt parkoló gépkocsijához ment, ahova odaszaladt a nő is a gyermekeivel, és mindannyian beültek a járműbe. A vádlott azonban ide is követte őket, beugrott a hátsó ülésre, és ütni kezdte a bal első ülésen tartózkodó férfit.

A gyermekek kimenekültek a gépkocsiból, a vádlott pedig a nő ellen fordult, a fejét az ülésre leszorította. Ekkor a férfi is kiszállt, kirántotta a vádlottat a járműből, aki ennek hatására a közeli árokba esett. Miután a vádlott az árokból kimászott, a férfinek sikerült őt a földhöz nyomnia oly módon, hogy a vádlott testére ült, a nő pedig rátérdelt a vádlottra, így együttes erővel leküzdötték a támadását, miközben a férfi a 112-es segélyhívó számot hívta, de a rendőrséget és a mentőket időközben a szomszéd is értesítette.

A férfit a vádlott 13 alkalommal szúrta meg, sérülései összességükben 8 napon túl gyógyuló, súlyos, közvetlen életveszélyt okozó sérülésnek minősülnek.

Az elkövetés módjára, eszközére, a támadott testtájékokra figyelemmel a halálos eredmény bekövetkezésének reális lehetősége a férfi sértettnél fennállt, annak elmaradása a sértett védekezésének, az idejekorán megkezdett szakszerű és célirányos orvosi ellátásnak és a szerencsés véletlennek tudható be.

A nő sérülései külön-külön és összességükben is 8 napon belül gyógyuló sérüléseknek minősülnek.

A Zala Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat – tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.