Áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma

facebook megosztás

Áprilisban országosan 11 911 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint, ami 12 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest, és 18 százalékos visszaesés az idei márciushoz képest.   

Az MTI-nek küldött közleményében az ingatlanforgalmazó emlékeztet rá, hogy az első negyedév forgalma rendkívül erős volt, és megjegyzik, hogy a választások miatt előrehozott és felgyorsított tranzakciók után április elején két visszafogottabb hét következett, de utána visszaállt a piac a normál aktivitásba. Ezt mutatja a hosszabb időtávos átlag is, hiszen a 2020-as koronavírusos évet nem beleszámítva, az elmúlt öt év átlagától mindössze ezer tranzakcióval marad el az idei áprilisi adat.    

A jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült: a Duna House Pénzügyek adatai alapján 120 milliárd forintos volumen becsülhető. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint 10 százalékos emelkedésnek felel meg, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult.     

Az MNB tényadatai és az utolsó két havi DH becslés alapján az első négy hónapban 29 százalékos emelkedéssel, 100 milliárd forintos plusznál tart a piac 2021 hasonló időszakához képest, idén így eddig több mint 440 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak - közölte a Duna House.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.