Cigarettacsikk és ételmaradék – Szemetelés és bulizás a kanizsai játszótereken

facebook megosztás

Állandóan szemetelnek, a fiatalok buliznak, ismeretlen civilek pedig rendszeresen elhordják a kavicsot a nagykanizsai játszóterekről. Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a Via Kanizsa Városüzemeltető Zrt.-hez a területek nem rendeltetésszerű használatáról. Az egyik közösségi oldalon a szülők arról panaszkodtak, hogy a szétszórt cigicsikkek miatt nem szívesen viszik le a gyerekeket a játszóterekre.  

A városban 45 játszótér üzemel, ebből 6 bekerített, a többi kerítés nélküli. A városüzemeltető cég minden évben elvégzi a játszószerek karbantartását és szabványossági felülvizsgálatát, ahogy Szabó Istvántól megtudtuk, idén ez a működtetésre szánt, 10 millió forintos keretösszeg tíz százalékát teszi ki. A társaság vezérigazgatója elmondta, sok pénzt és energiát igényel a bejelentések ellenőrzése, akárcsak a játszóterek utólagos rendbetétele.

– Néhány játszóterünk esetében érkezett az elmúlt hetekben bejelentés a játszótér tisztaságával kapcsolatában, illetve azzal kapcsolatban, hogy a játszóteret nem rendeltetésszerűen használják, ez utóbbi komoly, felháborító történet. Itt, ahol a Keleti városrészben készítjük a riportot, a Munkás utcai játszótérnél történt olyan, hogy az éjszakai órákban zárt játszótérre mentek be 14 év feletti fiatalok, tehát olyanok, akik nem is látogathatnák, az éjszakai órákban egy köztéri padot raktak a homokozó közepébe és ment a bulizás – nyilatkozta Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Keleti városrészben élő Szollár Enikő elmondta, hogy a Munkás utcai játszótér sok esetben élelmiszer-hulladékkal és cigicsikkekkel van tele.

– Én most múltkor összeszedtem itt a cigicsikktől elkezdve mindent, ami volt, mert ugye a homok volt teleszórva vele, és ő homokozni akart, tehát nyilván nem engedem be úgy, hogy a cigicsikket bármikor a szájába veheti. Van szemetes, használják. Nincs messze, a játszótéren is mindenhol van meg mellette és előtte is, nem tart semeddig eldobni a szemetet –mondta el Szollár Enikő.

A város minden játszóterén legalább egy hulladékgyűjtő edény található, ezeket az illetékes szolgáltató folyamatosan üríti. Szabó István arra kéri a lakosságot, hogy a tér használata során keletkezett szemetet ne hagyják a földön és az eszközök környezetében.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.