Elballagtak a végzősök, kezdetét vette az érettségi időszak

facebook megosztás

A 2021/2022-es tanév tavaszi érettségijén Zala megyében mintegy 2800-an vizsgáznak, 37 tantárgyból, 80 bizottság előtt. A számonkérések május 2-án, hétfőn, a magyar nyelv és irodalom érettségivel kezdődtek. 

A ballagások sorát a Piarista-iskola indította el Nagykanizsán április 29-én, pénteken, ahol két osztály, összesen 72 gimnazista búcsúzott el az alma matertől. Az iskola egyedi, szép hagyománya, hogy a ballagási ünnepség a déli harangszóval indul, ezt megelőzően gyöngyvirágcsokrot tűznek a végzősök ünnepi ruhájára. A rendezvényen a diákok búcsúbeszédet mondtak, majd a ballagók átadták a zászlót a tizenegyedik évfolyamosoknak. Az ünnepély szentmisével zárult.

A Mező-gimnázium tanulói szombat délelőtt vettek búcsút az elmúlt négy esztendőtől. Az intézményt feldíszítették a 87 véndiák tiszteletére, az osztályok zászlós felvezetéssel indultak a búcsúünnepsége. A diákok az iskola udvarán beszédekkel és versekkel emlékeztek meg a tanulmányaik idején szerzett élményekről.

Május 2-án, reggel kilenc órai kezdéssel, 143 diák érettségizett a Batthyány-gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból. Az előző két évben a koronavírus-járványhoz igazították a vizsgázás szabályait, de idén már a megszokott menetrend szerint zajlott a számonkérés. Az iskolásoknak az első vizsgarészben egy 1999-es szótár előszavát kellett értelmezniük. Az intézmény hagyománya alapján a szövegalkotás során született legjobb fogalmazások az évkönyvbe is bekerülnek. Itt Szabó Magda művéről elemzést, Janus Pannonius és Juhász Gyula költeményéről pedig összehasonlítást kellett írniuk a tanulóknak. Tislérné Tóth Zsuzsanna, a Batthyány Lajos Gimnázium magyartanára szerint az elmúlt évekhez képest könnyebb és életszerűbb feladatokat kaptak az érettségizők és azok, akik figyeltek az órákon, szépen meg tudták írni a fogalmazást. A gimnazisták is pozitívan nyilatkoztak a feladatsorról, ami elsősorban nehézséget okozott nekik, az csupán az első nappal járó izgalom volt.

Kedden halmazelmélettel, valószínűségszámítással és kombinatorikával találták szembe magukat a végzősök a matematika érettségin. Fehér Katalin, a Piarista-gimnázium pedagógusa szerint nem volt nehezebb ez a kérdéssor, mint a tavalyi. A Piaristában 71-en középszinten, heten emelt szinten tették próbára magukat matekból. A gimnazisták – a szokásoknak megfelelően – segédeszközöket is igénybe vehettek a feladatokhoz, tehát a számológép, a függvénytáblázat, a körző, vonalzó vagy a szögmérő is a fiatalok rendelkezésére állt. Az érettségizők az órákon tanultakon kívül az előző évek feladatsorait is megoldották, hogy gyakoroljanak a megmérettetésre. A vizsga két részből állt, az első részben geometriai, halmazelméleti, koordinátai feladatokat kaptak a diákok. A második részben egy másodfokú és egy elsőfokú egyenletet kellett megoldaniuk. A választható feladatsorok között pedig mértani sorozat, térgeometriai és halmazelméleti feladat között csemegézhettek az érettségizők. 

A két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, de a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok a szerdai középszintű történelem érettségin. A Mező-gimnáziumban 87-en érettségiztek, történelemből emelt szintű vizsgára 10-en jelentkeztek. A végzősök szerint nem volt nehéz az idei vizsga, tanulással teljesíteni lehetett a feladatsorokat, többen a háromórás időtartamot sem használták ki, már korábban, fél 12 körül látni lehetett a Platán sori gimnázium előtt az öltönyös, matrózblúzos diákokat.

Az írásbelik május 2-ától május 23-áig, a szóbelik június 1-jétől 24-éig tartanak. A középszintű vizsgák a megyében 28 intézményben kezdődtek el. Az emelt szintű vizsgákat három városban és hét iskolában tartják. A középszintű vizsgák száma 8082, míg az emelt szintű vizsgaszám 1554 lesz.

Körtvélyessy Vivien

(fotó: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság május 6-án megjelent számában.
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.