Élettel teli múzeum

Kötetbemutatóval, tárlatvezetéssel és gyermekfoglalkozással ünnepelte a múzeumi világnapot a Thúry György Múzeum. Az 1978 óta világszerte május 18-án megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális örökséget őrző intézményekre. Az ünneplés mellett a kanizsai intézmény munkatársai már a következő programra, a múzeumok éjszakájára is készülnek.

A kanizsai múzeumi világnap egyben a köszönet napja is volt, hiszen az intézmény munkatársai a Thúry Múzeumnak sokat segítő Hölgyklub tagjait hívták vendégségbe a jeles alkalomból. Az eseményen mutatták be Gyanó Szilvia kiállításvezető katalógusát. A kiadvány a múzeum időszaki kiállításához, a Varázsos rendhagyás Jeles Napok Dél-Zalában című tárlathoz kapcsolódik. - Ha valaki ezt a kiadványt a kézbe veszi, forrásként is tudja használni, de a pedagógiában is nagy segítség lehet, illetve egy hagyományőrző csoport is ihletet tud meríteni belőle. Itt havonta szerepelnek a jeles napok, népszokások, ha volt hozzá fotó vagy tárgyi anyagunk az is benne van a kiadványban – hangsúlyozta Gyanó Szilvia néprajzos muzeológus. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatából megvalósult kiadványból a kanizsai oktatási és nevelési intézményekhez is eljuttatnak, ezzel is segítve a néphagyományok fennmaradását. A Thúry-múzeumban egyébként is régi hagyomány az óvodai, iskolai csoportok vendégül látása. A világnap alkalmából kedd délelőtt a Zrínyi-iskola diákjai látogattak el az intézménybe, ahol a kelta és a római emlékekről hallhattak. Szmodics - Tugya Beáta történész-muzeológus kiemelte: Mindig arra törekszünk, hogy gyermekzsivajtól legyen hangos a múzeum. Most éppen a kelták a téma, a gyermekek kelta pajzsot készítenek, illetve a lányok gyöngyből készült ékszereket csinálhatnak. Itt ugye a keltai és a római korhoz próbálunk igazodni, úgy hogy valamit el is tudjanak vinni, ami maradandó emlék marad számukra is.        

Az intézmény vezetésének évek óta célja, hogy minden generáció múzeuma legyen, így a június 25-i múzeumok éjszakájára idén is sokszínű programokkal készülnek.

– A múzeumok éjszakája központi témája is a néphagyományok köré szövődik, országosan is a múzeumok éjszakája témaköre az újragombolt hagyományok, amelyhez nagyon jól csatlakozik a Varázsos rendhagyás tárlat. Népzene, néptáncbemutató is lesz, a Mozaik társulat pedig népi színművel jelenik meg a Fő úti épület udvarán – tudtuk meg Száraz Csilla múzeumigazgatótól. A múzeumok éjszakáján emellett kézműves foglalkozások, kincskereső kalandtúra, totó és tűzugrás is várja az érdeklődőket, valamint a júniusi programon a Kerecsényi Edit emlékplakettet is átadják egy arra érdemes múzeumbarátnak.

Vuk Anita

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság május 20-án megjelent lapszámában olvasható.