Fejet hajtottak az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület képviselői Nagykanizsán

facebook megosztás

Az egykori kávégyár még meglévő kerítésén emléktábla őrzi a második világháború történéseit, amikor a létesítmény lengyel menekülttáborként funkcionált.

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület 2009 óta járja az országot. Felkeresik azokat a helyeket, ahol a második világháború alatt a lengyel menekülteket befogadták.

– 1939-ben, amikor a németek megtámadták szeptember 1-én Lengyelországot, rá két hétre szeptember 17-én a Szovjetunió is megtámadta Magyarországot, s akkor már volt közös lengyel-magyar határ. Mert visszakerült Kárpátalja hozzánk. A magyarok voltak azok, akik befogadták azokat a lengyeleket, akik menekültek, a németek, illetve a háború elől. Valamint katonatiszteket, katonákat, akik nyugatra tartottak – nyilatkozta  Bazsóné Megyes Klára az  Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület elnöke. 

A társaság a hála jegyében utazik a magyarországi emlékhelyekhez. Nagykanizsára első alkalommal látogattak, az autóbuszuk tele volt és idegenvezetőt is fogadtak. Sokan közülük lengyel leszármazottak.

– Minden korban örökké érvényes egy ilyen emlék. Főleg nekem, lengyelnek. Aki azt vallja, hogy ezeket a borzalmakat, és azt a szeretetet, amelyet a lengyel nemzet, a lengyel nép a magyaroktól megkapott 1939-ben, azt soha senkinek nem lehet elfelejteni – árulta el Sebestyénné Majchrowska Ewa, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület tagja.

  Az érdiek több szervezettel, egyesülettel felvették már a kapcsolatot, a Zalai Lengyel-Magyar Baráti Társasággal most kezd kiépülni az együttműködésük. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.