Figyelmeztet a katasztrófavédelem: vigyázzunk az éghető anyagok tárolásával

facebook megosztás

Egy kigyulladt melléképülethez riasztották a zalaegerszegi tűzoltókat Boncodföldére. A három tűzoltóautóval érkező rajok rövid idő alatt két vízsugárral megfékezték a lángokat, azonban az oltási munkálatok során egy magatehetetlen embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A melléképületben számos festékanyag volt, emellett fűnyíróhoz tárolt benzin is. Ezeket a veszélyes anyagokat jobb biztonságos helyen tudni, így akár egy hasonló tragédia is elkerülhető.

A prevenció egyik kulcsa, hogy az éghető, veszélyes anyagokat megfelelő helyen tároljuk, és azoknak külön kis helyiséget alakítunk ki, lehetőség szerint távol a nagyobb értékű ingóságainktól. Általános tapasztalat, hogy több családi háznál is a garázsként funkcionáló melléképületben műhelyt is kialakítanak a tulajdonosok, emiatt azonban nagyobb odafigyelést igényelnek az ott végzett tevékenységek, így például a hegesztés, vagy a vágókorong használata. Fontos, hogy ezeken a helyszíneken benzines palackokat, olajat és gyúlékony anyagokat tárolni fokozottan veszélyes. Egy kisebb melléképületből kiinduló tűz nagy károkat tud okozni, hiszen ha családi házzal egybeépített, akkor fennáll a lehetősége, hogy arra is átterjednek a lángok, mint például Dióskálon. A problémákat idejekorán jelzi egy füstérzékelő készülék, amit ezekre a helyszínekre is érdemes telepíteni. 

A tűzesetek nagy részét, még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük az ingatlanunk teljes pusztulását.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártol menti meg a lakosokat. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal oltó készüléket. Amennyiben ilyen eszközzel rendelkezünk otthon, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk ingóságainkat. 

Természetesen, ha a probléma túlnőtt beavatkozási lehetőségeinken, úgy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: ommf.gov.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.