Földben a kalászosok és a borsó, jól halad a napraforgó, a kukorica és a szója vetése

A tavalyi tavaszhoz képest egyhetes lemaradással, de jól haladnak a szántóföldi vetésekkel a gazdák a megyében. Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók március elején elkezdték a munkát, de a fagyos, hideg időjárás miatt csak április végén tudtak ismét kimenni a földekre.

Április utolsó hetében tudta elkezdeni a kukorica vetését Murakeresztúron Tislerics Antal, hamarosan a szójával is végezni fog. A mezőgazdász szerint, ha két-három héttel korábban érkezik meg a csapadék erre a területre, az megkönnyítette és felgyorsította volna a munkafolyamatokat.

– Mire vetésre került volna a sor, pont megfelelő lett volna a talaj nedvességtartalma és valójában a talajhőmérséklettel is egy kicsit gond van, mert ezekkel a 15 fokokkal nem melegedett fel a talaj. Ha a továbbiakban olyan 20-25 Celsius-fok lesz, akkor talán felmelegszik a talaj olyan hőmérsékletre, hogy a magok körülbelül tíz nap alatt kicsíráznak –mondta el Tislerics Antal mezőgazdász.

A gazdák márciusban elvetették a tavaszi kalászosokat és a borsót, mostanra a napraforgó, a kukorica és a szója egy része is megyeszerte a földbe került – tájékoztatta Híradónkat Sabján Krisztián. A kamara zalai elnöke a támogatási kérelmek beadására figyelmeztette a környékbeli gazdálkodókat.

– Most a gazdákra a földeken folyó munka mellett adminisztrációs kötelezettségek is várnak, hiszen elérkezett az egységes kérelmek beadási időszaka. Idén 43 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíteni – nyilatkozta Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A határidőkkel és a részletekkel kapcsolatban a falugazdászoktól, valamint a kamara internetes felületéről lehet tájékozódni.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)