Hatékony a kamerarendszer, 2010 óta 70 százalékkal csökkent a bűnelkövetések száma

Kékesi Ádám, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője szerint a csökkenő bűncselekmények száma azt bizonyítja, hogy a városban kihelyezett térfigyelők és kamerarendszerek hatékonynak bizonyultak. A rendszer bővítését a Keleti városrészben tervezik, a fejlesztés az önkormányzat financiális problémáinak megoldását követően valósulhat meg.

2004-ben, 4 kamera kihelyezésével kezdődött meg a város megfigyelése. Napjainkban összesen 141 kamerával ellenőrzik a belvárost, valamint a külvárosi részeket: Miklósfát, Bagolát, Kiskanizsát és Palin utcáit. A kiépített rendszernek köszönhetően nagyobb biztonság garantálható a figyelt területeken, ezen kívül a bekövetkezett jogellenes cselekmények elkövetői könnyebben válnak beazonosíthatóvá. Kékesi Ádám elmondta, hogy a rendszer működése óta jelentősen csökkent a bűnesetek száma.

– Az évek működése során ugye mi azt tapasztaltuk, hogy a kezdeti 4 kamera, ami jelenleg már 141, hogyha 2010-es adatokat nézünk, az akkori bűncselekményszám, hogyha csak a vagyon elleni bűncselekményeket nézem, akörül ilyen 1300-as számok voltak. Az a tavalyi évben már csak 373 volt, tehát nagyon jelentős a csökkenés, ha úgy nézem kétharmaddal csökkent ezen a téren is, de a közrendvédelmi bűncselekmények is ugyanúgy, 60-70 százalékkal csökkentek – mondta el Kékesi Ádám, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság által benyújtott javaslatot a kamerarendszerek bővítésével kapcsolatban a testület elfogadta, viszont a Sberbank csőd miatt az önkormányzat jelenleg nem képes finanszírozni a projektet.

– A kamerarendszer ügyében van egy közgyűlési határozat, mely szerint bővítjük a Keleti városrészben, erre a 2022. évi költségvetésben megvolt a forrás tervezve, de mint tudjuk, a városnak, az önkormányzatnak körülbelül 2 milliárd forintja bent ragadt a Sberbankban, így felszabaduló forrásunk nincsen és a városnak a költségvetését többször át kell dolgozni – nyilatkozta Bodó László, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Bodó László azt reméli, hogy a fejlesztés még ebben az évben megvalósulhat.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)