Itt az eperszezon

Beindult az eperszezon. A boltokban, piacokon és a termelői vásárokon is megjelent a friss, sok esetben helyi termelésű gyümölcs. Az árak ugyan eltérőek, de jelenleg 3000 forint körül mozog egy kiló eper. Az általunk megkérdezett termelő elmondta: hatalmas többletköltségek terhelik a gazdálkodókat, de ezt nem háríthatják át a vevőkre, mert akkor rajtuk maradna az egész termés.

A cserfői hegyháton gazdálkodik pár éve Boros Barnabás és családja. Ma már csaknem 80 ezer tövet számlál az epresük, fóliában és szabadföldön is termelnek. A vállalkozás szezonálisan munkát is biztosít több embernek, de a megemelkedett árak miatt - például alapanyagok, fólia, műtrágya - egyelőre nem tudják, mire lehet számítani ebben a szezonban.

– A növényvédő szerek közt bizonyos termékek 100 százalékosan emelkedtek, aztán ha a vasat nézzük: egy szál 6 méteres vas volt 3-4 ezer forint körül, most meg 10 ezer. De ez csak két dolog. Igazából mindennek feljebb ment az ára – mondta el Boros Barnabás őstermelő.

A negatívumok ellenére a gyümölcs nagyon szépen fejlődik.

– A termés kifogástalan, a minősége jó, az eprek szépek, nagyok, bőségesnek is tűnik, egyszerűen jó lesz. Én már kíváncsian várom, hogy mennyi lesz, és a dömping része mikor fog tetőzni – tette hozzá a Cserfői Eper Sziget tulajdonosa. 

A szezon tetőzése természetesen időjárásfüggő. A túlélés érdekében a gazdálkodók igyekeznek különböző akciókkal, mint például az egyre népszerűbb „Szedd magad” programokkal népszerűsíteni saját termésüket.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)