Jól haladnak a bontási és földmunkák a 19-es udvar területén

Az omladozó épületek romjait már teljes egészében elszállították, a tervek szerint a törmelék jelentős részét a hegyi utak feltöltéséhez fogják használni. Sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy mi lesz a kéménnyel. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője ismét megerősítette: az építmény marad.

Félreértés ne essék, a parkolói funkció is csak átmeneti – hangsúlyozta kérdésünkre Fodor Csaba. A politikus elmondta, hétfőn küldtek egy levelet az illetékes minisztériumhoz, amelyben helyzetjelentést kérnek a területet is érintő konferencia-központ sorsáról. Szerinte fontos lenne, hogy választ kapjanak, hiszen csak úgy tudnak előre tervezni. Hozzátette: a helyzetet az sem segíti, hogy az Arénára kapott ráemelés nem plusz forrás volt, hanem a belvárost érintő projektről rendezte azt át a kormány.

– A 7 milliárd forint nem plusz pénz volt, hanem ebből a projektből vitték el. S ebből a projektből emeltek rá a ferences kolostorra is. Tehát ezek nem plusz adományok voltak a kanizsaiaknak, hanem az előre beígért, meg nem valósított beruházásokból lettek átcsoportosítva. Erre kértünk választ. Ezt a levelet a polgármester úr mégsem írta alá, de úgy döntöttünk, hogy más aláírja. S akkor úgy elmegy, ez meg is történt, reményeim szerint ez a hivatalos levél ma el is ment, és a tájékoztatást megkapjuk, mert ez így sem maradhat sokáig – tudtuk meg Fodor Csabától, az ÉVE frakcióvezetőjétől.

Számos kommentet kaptunk, és különböző csoportokban is rengetegen érdeklődtek a kémény sorsáról. Mint azt megtudtuk, soha nem is szerepelt a tervek között, hogy a szállodaprojekt esetleges megindulása előtt ledöntenék az építményt.

– A kémény megmarad. Amikor először elkezdtünk azzal foglalkozni, hogy ezt a területet rendbe tegyük, s mi legyen, a kémény maradjon vagy ne maradjon, akkor többségében az volt az álláspont, hogy maradjon. De mi ezt nem mertük csak úgy felvállalni, ezért statikai szakvéleményt kértünk. A szakemberek megvizsgálták az állékonyságát, s azt mondták, a kémény megmaradhat ebben a formájában, mert statikailag olyan állapotban van, hogy nem jelent veszélyt – mondta az építmény sorsáért aggódókat megnyugtatva Fodor Csaba.

Az eredeti tervek szerint nyárig elkészül a parkoló. Erre most is reális esély van, ugyanakkor az lassíthatja a munkát, hogy a Kiskastély és a 19-es udvar közé kerítést kell építeni. Előbbi azonban műemléki környezet, így a munka is engedélyköteles.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)