Kiváló minőségű a Mura és a mellette lévő vízbázisok adta ivóvíz

facebook megosztás

Beszámoltak a kutatás résztvevői a Mura és a mellette lévő vízbázisok védelméért létrehozott projekt eredményeiről. Ahogy arról még 2020 novemberében beszámoltunk: a vállalkozásra 450.000 eurós pályázatot nyert a Délzalai Vízmű. A munka során - egyebek mellett - az ivóvízben lévő gyógyszermaradványok mennyiségét vizsgálják a szakemberek.

Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, a Mura kiváló ivóvízminőséggel és vízkapacitással rendelkezik. A folyó magyar és horvát oldalán is megfelelő minőségű ivóvíz áll a lakosság rendelkezésre. A kutatásban a Muraközi Vízügyi Kft. és a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, valamint a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. vesz részt.

– A Pannon Egyetem és a csáktornyai vízmű munkatársai is részt vesznek az egyeztetésen, ahol bemutatjuk, azt, hogy áll most a projekt, milyen eredményeket értünk el eddig, illetve a hátralévő pár hónapban miket kell majd végrehajtanunk, hogy eredményesen záruljon ez a projekt. A mintavételezések zajlanak a Mura folyóból, illetve a muramenti vízbázisokból, az eredmények értékelése is zajlik. A Délzalai Vízmű akkreditált laboratóriuma vizsgálja be a mintákat és ezeket az eredményeket átadjuk a Pannon Egyetemnek, akik értékelik ezt, a csáktornyai vízművesek pedig felhasználják ezeket az adatokat – mondta el Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója.

A Pannon Egyetem munkatársai - egyebek mellett - a gyógyszermaradványokat vizsgálják, valamint adatbázisokat készítenek a mért eredmények alapján. Gerencsérné Berta Renáta elmondta, folytatják a kutatást, sőt, a későbbiekben akár országos szinten is hasznos lehet ez a projektmunka.

– Ezt egy rendkívül hasznos projektnek véljük, hiszen egy olyan határon átnyúló projektről beszélünk, ahol a Mura vizét monitorozzuk, különböző paramétereket tekintve, mint a gyógyszermaradványok kérdése, mint különböző kémiai, biológiai, mikrobiológiai paraméterek. Mi ezek közül a gyógyszermaradványok kérdéskörét feszegetjük, hiszen a kutatásaink egy része ezzel foglalkozik, szeretnénk látni, hogy konkrétan az a víz, amiből isszuk a csapvizünket, az milyen minőséget produkál itt a gyógyszermaradványok tekintetében – fogalmazott Gerencsérné Berta Renáta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

A projekt végleges befejezését a nyári hónapokban tervezik a partnerek.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.