Kivételes eljárásban fogadta el a parlament: tizenegy minisztériummal működik majd az új kormány

facebook megosztás

Az Országgyűlés kedden elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.     

Orbán Viktor miniszterelnök és kormánypárti képviselőtársai, Semjén Zsolt, Kocsis Máté, Simicskó István és Vejkey Imre előterjesztését - kivételes eljárásban - 124 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a parlament.     

A jogszabály alapján a leendő kabinet minisztériumai a következők lesznek: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, valamint Technológiai és Ipari Minisztérium. A várományos miniszterekről itt írtunk.     

A törvény szövege kitér arra, hogy a miniszterelnök munkaszervezete a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelynek része kormányzati igazgatási munkaszervezetként a Miniszterelnöki Kormányiroda.     

Az Építési és Beruházási Minisztérium a Miniszterelnökségből történő kiválással jön létre.    

Az előző kormányzati ciklusban tíz minisztérium működött. A korábbi minisztériumok közötti jogutódlást a kormány rendeletben határozza meg. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

MTI

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely (b5), Lázár János (b6), Nagy István (b2), Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor (b7), Palkovics László (b), Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.