Koszorúzással ünnepelte a honvédelem napját a Nagykanizsai Honvéd Egyesület

Megkoszorúzták Gábor Áron szobrát, valamint az épületen található emléktáblát az egykori tüzérlaktanyánál ma délelőtt. A honvédelem napja alkalmából a Nagykanizsai Honvéd Egyesület és a Nagykanizsai Katonákért Alapítvány tartott megemlékezést a városban.

Az egyesületnél már hagyománynak számít a koszorúzással egybekötött megemlékezés. Az eseményen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere mondott beszédet a Kanizsán szolgáló katonák tiszteletére. A résztvevők a szokásoknak megfelelően, a város több helyszínére is ellátogattak.

– 123 évvel ezelőtt a magyar honvédsereg visszafoglalta Buda várát és 1992 óta május 21-én ünnepeljük a honvédelem napját, a mai napon erre emlékezik az egyesületünk. A programunk itt kezdődik a Gábor-laktanyánál, amit megkoszorúzunk. A laktanya képviseletében Dezső József alezredes úr az emléktáblánál is elhelyez egy koszorút. Ezután átmegyünk a volt Thúry-laktanyához is, illetve a temetőbe a hősi kopjafához, és ott is koszorúzni fogunk – emelte ki Körtvélyessy Attila, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke.

Nagykanizsa katonaváros, így az itt élő embereknek és az egykor szolgálatot teljesítő katonáknak is különösen fontos, hogy ne merüljön feledésbe ez a nap – hangsúlyozta Poprádi Zoltán.

– Az élet nagyszerűsége, hogy még találkozhatunk egymással, megemlékezhetünk a régmúltról, beszélhetünk a jelenről és arról is, hogy milyen lesz majd a jövőnk. Továbbá jó érzés megemlékezni arról, hogy azon szervezetek közé tartozik a honvédség, ahol tudnak gondoskodni és megemlékezni arról, hogy kik is szolgáltak a hazáért, a honvédség érdekében. Ezt tesszük mi is, amikor találkozunk a bajtársainkkal – nyilatkozta Poprádi Zoltán, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Somogy-Zala megye elnöke.

Az egyesületek célja, hogy Nagykanizsa katonavárosi múltjának emlékét a következő generációk számára is megőrizzék.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)